Εκλογές: Ολοταχώς για κάλπες στις 25 Ιουνίου - Ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Γ. Σαρμάς

Τι συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, όλα όσα διεμήφθησαν στην σύσκεψη υπό την ΠτΔ.
Eurokinissi

Χρέη νέου, υπηρεσιακού πρωθυπουργού ανέλαβε και επίσημα ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιάννης Σαρμάς, ο οποίος έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η ΠτΔ του ανέθεσε, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

«Σας κάλεσα γιατί όπως γνωρίζετε το σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διαπιστώθηκε και τυπικά μη δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης όπως προβλέπει άρθρου 37 και έτσι φτάσαμε στην τελευταία λύση του Συντάγματος για υπηρεσιακή κυβέρνηση» τόνισε η κα Σακελλαροπούλου.

«Κα Πρόεδρε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμη, είναι συνταγματική υποχρέωση να ανταποκριθώ και καθήκον μου ως πολίτης σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να πάνε όλα καλά» απάντησε ο κ. Σαρμάς.

Αύριο, Πέμπτη, στις 16.00 θα γίνει η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά ως Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τι συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Είχε προηγηθεί η σύσκεψη που συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που επανεξελέγησαν, δηλαδή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στη διενέργεια των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης κράτησε μόλις 25 λεπτά. Ηταν περισσότερο τυπική και, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα, θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές.

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό είναι γνωστό από τη θέση και τη στάση των κομμάτων τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, είπε σύμφωνα με κομματικές πηγές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτηση του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Σημείωσε ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν για τη διενέργεια εκλογών στοις 25 Ιουνίου,όπως αποκάλυψε εξερχόμενος ο γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν θα πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση για τα κρίσιμα θέματα που θα κληθούν να χειριστούν.

Υπογράμμισε, δε, ότι και ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων: «Ήταν μια σύσκεψη θεσμική για το σχηματισμό εκλογικής υπηρεσιακής κυβέρνησης μιας και δεν έγινε δυνατό από τα άλλα πολιτικά κόμματα που έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και κοινά προγράμματα να διαμορφωθεί η κυβέρνηση συνεργασίας με βάση τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Έτσι λοιπόν οδηγούμαστε με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε εκλογές στις 25 του Ιούνη και εκεί θα δώσουμε όλοι τη μάχη. Προχωράμε δυνατά από τώρα. Τα μέλη, οι φίλοι, οι οπαδοί του ΚΚΕ έτσι ώστε να γίνει ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές. Γιατί η κυβέρνηση, η επόμενη της Νέας Δημοκρατίας που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και η αντιπολίτευση που θα στηρίζει, όπως έχει στηρίξει και στο παρελθόν και τώρα με βάση τις κοινές στρατηγικές επιλογές, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα δύο κόμματα ως αντιπολίτευση, θα στηρίζουν αυτή την πολιτική που θα είναι ενάντια στον λαό μας για τα συμφέροντα των λίγων».

O Κυριάκος Βελόπουλος είχε μια θερμή χειραψία τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο κ. Βελόπουλος έθεσε δυο ευαίσθητα θέματα. Καταρχήν επισήμανε το θέμα τηςεπιλογής των υπηρεσιακών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας λέγοντας ότι πρέπει να είναι άτομα με εμπειρία για να μπορούν να διαχεισριστούν μια ενδεχόμενη τουρκική απειλή. Επί της συγκεκριμενης τοποθέτησης συμφώνησαν ομόφωνα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Βγαίνοντας ο Κ.Βελόπουλος στάθηκε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθίσουν και πάλι για την τηλεοπτική αναμέτηρηση οι δυο τους. Εκεί παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και είπε «όχι, τηλεοπτική αναμέτρηση με όλους τους αρχηγούς, όχι οι δυο σας». Δεν απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ ενώ θετικός στη πρωτοβουλία ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

(Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Δημοφιλή