ΔΙΕΘΝΕΣ
09/08/2020 15:46 EEST | Updated 09/08/2020 15:47 EEST

Εκλογές σε κλίμα φόβου στη Λευκορωσία - Η αντίπαλος του Λουκασένκο κρυβόταν μέχρι να άνοιξουν οι κάλπες

Αναγκάστηκε να εξαφανιστεί μετά τις συλλήψεις συνεργατών της παραμονή των εκλογών. Καλλιέργεια κλίματος τρόμου στο Μινσκ. Ανησυχία για διαδηλώσεις και για την παρουσία του στρατού.

Natalia Fedosenko via Getty Images
Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα

Η βασική αντίπαλος του Αλεξάντερ Λουκασένκο για το αξίωμα του προέδρου της Λευκορωσίας, αναγκάστηκε να κρυφτεί την παραμονή των κρίσιμων εκλογών που διεξάγονται στη χώρα. 

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, 37 ετών και καθηγήτρια αγγλικών, η οποία αντικατέστησε τον σύζυγό της Σεργκέι, αντικυβερνητικό μπλόγκερ, στην κούρσα για την προεδρία μετά τη σύλληψή του τον Μάιο, αναγκάστηκε να εξαφανιστεί, όπως αναφέρουν δύο ανταποκριτές του Guardian, μετά την αιφνιδιαστική  προσαγωγή δύο συνεργατών της και επτά ακόμη ατόμων που μετείχαν στην προεκλογική της εκστρατεία, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες το πρωί της Κυριακής. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δύο από τους κυριότερους αντιπάλους του Λουκασένκο – συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της Τιχανόφσκαϊα – φυλακίστηκε πριν τις εκλογές. Ένας τρίτος πιθανός υποψήφιος διέφυγε στη γειτονική Ρωσία όταν έμαθε ότι επρόκειτο να συλληφθεί.

Η Τιχανόφσκαϊα εμφανίστηκε τελικά σήμερα το μεσημέρι για να ψηφίσει. 

ASSOCIATED PRESS
Αλεξάντερ Λουκασένκο

 

Της έναρξης της εκλογικής διαδικασίας σήμερα, προηγήθηκε μια άνευ προηγουμένου προεκλογική εκστρατεία με τις μεγαλύτερες και πιο παθιασμένες πολιτικές συγκεντρώσεις της κόμματος της αντιπολίτευσης που έχει να δει η χώρα από την πτώση της ΕΣΣΔ.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος έχει εδραιώσει την εξουσία με πάνω από 26 χρόνια διακυβέρνησης του τόπου εκτιμάται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσει αλλά ο θυμός και η αγανάκτηση των πολιτών για το καθεστώς και οι υποψίες για πιθανή εκλογή νοθεία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σφοδρές διαμαρτυρίες και συγκρούσεις.

Μια ανάσα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η Τιχανόφσκαϊα κατηγορούσε τις υπηρεσίες ασφαλείας για τη σύλληψη ειρηνικών διαδηλωτών και καλούσε τον στρατό που είχε αναπτυχθεί γύρω από την πρωτεύουσα να μην «να μην εκτελέσουν εγκληματικές εντολές».

Ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν διεξαχθεί ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Λευκορωσία. Παρά το γεγονός ότι η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε στην αντιπολίτευση να κάνει εναλλακτική καταμέτρηση των ψήφων, η Τιχανόφσκαϊα κάλεσε τους υποστηρικτές της να παρακολουθούν τη διαδικασία στα εκλογικά τμήματα. «Είμαστε η πλειοψηφία και δεν χρειαζόμαστε αίμα στους δρόμους», είπε χθες. «Ας υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να επιλέξουμε μαζί». Η Τιχανόφσκαϊα έχει δεσμευθεί ότι εάν κερδίσει θα απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Misha Friedman via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
SERGEI GAPON via Getty Images