Εκλογές στο Ισραήλ: Οριακή νίκη Νετανιάχου

Τα δεξιά κόμματα στηρίζουν το Λικούντ και τον Νετανιάχου.
ASSOCIATED PRESS

Ο νυν πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φαίνεται να έχει εξασφαλίσει μια πέμπτη θητεία, με τα δεξιά κόμματα να εμφανίζονται έτοιμα να του δώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρά τη «στήθος με στήθος» αναμέτρηση με τον κεντρώο αντίπαλό του, όπως έδειξε η καταμέτρηση των ψήφων.

Με το 97% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί,το συντηρητικό Λικούντ του Νετανιάχου φαίνεται ικανό να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη για να ελέγξει τις 65 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ και να δημιουργήσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού- και μια πέμπτη θητεία για τον Νετανιάχου.

Η οριακή αναμέτρηση εξελήφθη στο Ισραήλ ως δημοψήφισμα πάνω στον χαρακτήρα του Νετανιάχου και το ιστορικό του ως προς τις κατηγορίες για διαφθορά. Ο ίδιος είναι αντιμέτωπος με πιθανή απαγγελία κατηγοριών σε τρεις υποθέσεις, και απορρίπτει τους ισχυρισμούς σε βάρος του σε όλες.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου κέρδισε τέσσερις παραπάνω έδρες σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποίησε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

«Είναι μια νύχτα κολοσσιαίας νίκης» είπε ο 69χρονος Νετανιάχου απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του σε ομιλία αργά το βράδυ στα κεντρικά του Λικούντ.

Ο 59χρονος Γκαντζ είχε νωρίτερα κάνει και αυτός λόγο για νίκη, επικαλούμενος τα προκαταρκτικά exit polls που είχαν δημοσιευτεί λίγο πριν τη λήξη της ψηφοφορίας την Τρίτη, που έδειχναν το κόμμα του με τρεις περισσότερες έδρες από το Λικούντ.

Παρά τους ισχυρισμούς και των δύο για νίκη το βράδυ της Τρίτης, μια πιο καθαρή εικόνα προέκυψε το πρωί της Τετάρτης, καθώς άρχισαν να έρχονται αποτελέσματα που υποδείκνυαν νίκη του Νετανιάχου- ο οποίος θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, ξεπερνώντας τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.

Δημοφιλή