Εκρυθμη η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ - Εκκληση για αυτοσυγκράτηση από την Ε.Ε.

Ο Τραμπ ελπίζει ότι οι διαδηλωτές «θα βρουν μια λύση» με την Κίνα
ASSOCIATED PRESS

Η Ευρωπαϊκή Eνωση προέτρεψε την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να μην παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές χθες Τετάρτη.

«Τις τελευταίες ημέρες, ο λαός του Χονγκ Κονγκ ασκεί το δικαίωμά του να συγκεντρώνεται ελεύθερα και ειρηνικά. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να γίνεται σεβαστό», επισήμανε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες σημείωσαν ότι «μοιράζονται πολλές από τις ανησυχίες που εγείρονται από τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ» όσον αφορά το σχέδιο νόμου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα και το τι θα σήμαινε η εφαρμογή του για την πόλη και τη διακυβέρνησή της στο μέλλον.

Πρόκειται για «ένα νευραλγικής σημασίας ζήτημα, που πιθανόν θα έχει εκτεταμένες και σοβαρές επιπτώσεις για το Χονγκ Κονγκ και τον λαό του», αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕ.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως ελπίζει ότι οι διαδηλωτές, που έχουν βγει στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που αφορά εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, θα βρουν μια «λύση» με το Πεκίνο.

«Πρόκειται για γιγαντιαίες διαδηλώσεις» τόνισε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο. «Κατανοώ τους λόγους των διαδηλώσεων. Ομως, είμαι βέβαιος ότι θα βρουν μια λύση, ελπίζω ότι θα μπορέσουν να βρουν μια λύση με την Κίνα» επισήμανε.

Κατά τη διάρκεια των συκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας, τη Τετάρτη, οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Αιτία της γενικευμένης αναταραχής στην περιοχή είναι ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έκδοσης υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή