ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2019 15:38 EET

El Pais: Κυβερνοεπίθεση στο εσωτερικό δίκτυο του ισπανικού υπουργείου Άμυνας

Υποψίες πως από πίσω κρύβεται κάποια ξένη κυβέρνηση.

solarseven via Getty Images

Ένας ιός μόλυνε το εσωτερικό δίκτυο (intranet) του ισπανικού υπουργείου Άμυνας αυτόν τον μήνα, με σκοπό την υποκλοπή μυστικών στρατιωτικής τεχνολογίας, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη πηγές που ηγούνται τις σχετικής έρευνας και εκτιμούν πως κάποια ξένη δύναμη βρισκόταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε πως το υπουργείο δεν προβαίνει σε σχόλια.

Σύμφωνα με την El Pais, ο ιός φαίνεται να εισήλθε μέσω email και πρωτοεντοπίστηκε στις αρχές του Μαρτίου. Ωστόσο, ενδεχομένως να ήταν ανεντόπιστος για μήνες στο intranet, το οποίο έχει πάνω από 50.000 χρήστες.

Αν και το δίκτυο δεν περιέχει απόρρητες πληροφορίες, η εφημερίδα ανέφερε πως οι πηγές της προβληματίζονται σχετικά με το ενδεχόμενο ευρύτερης μόλυνσης σε άλλα δίκτυα, με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης σε πληροφορίες που σχετίζονται με μυστικές στρατιωτικές τεχνολογίες.

Η έρευνα δεν έχει διαπιστώσει ακόμα ποιος ήταν υπεύθυνος για την κυβερνοεπίθεση, αλλά οι πηγές είπαν στην El Pais πως ήταν πολύ πολύπλοκη από τεχνικής άποψης για να έχει γίνει από κανονικούς χάκερ. «Υπάρχει κράτος από πίσω της» ανέφεραν.