Ελληνας γιατρός στις ΗΠΑ «έφαγε» 3,8 εκατ. δολάρια από επιδότηση κορονοϊού και ζούσε στη χλιδή

Με τα χρήματα αυτά αγόρασε ρολόγια Rolex και Cartier, σπατάλησε τεράστιο ποσό για να αποκτήσει γιότ ενώ ένα μέρος το έδωσε για να ξεχρεώσει πρόστιμα στο κράτος.
Facebook

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση τον ομογενή γιατρό Κωνσταντίνο Ζαρκάδα, ο οποίος δραστηριοποιείται στης Νέα Υόρκη για μεγαλοπρεπή απάτη που έστησε εκμεταλλευόμενος βοήθημα για τον κορονοϊό ώστε να ζήσει σαν βασιλιάς.

Ο 50χρονος, γνωστός ως Ντίνο σε φίλους και συγγενείς, εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19, για να χρηματοδοτήσει τον πολυτελή τρόπο ζωής του, αναφέρει η Daily Mail.

Σύμφωνα με το Associated Press εν μέσω της πανδημίας, μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουλίου του 2020, ο Δρ. Ζαρκάδας υπέβαλε με δόλιο τρόπο αίτηση και έλαβε τουλάχιστον 11 δάνεια στο πλαίσιο των προγραμμάτων PPP και EIDLP, ύψους περίπου 3,78 εκατομμυρίων δολαρίων, για λογαριασμό εταιρικών οντοτήτων που ήλεγχε.

Με τα ποσά αυτά αγόρασε ρολόγια Rolex και Cartier αξίας 140.000 δολαρίων για τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του και έδωσε ένα τεράστιο ποσό για να αγοράσει ένα γιοτ, σύμφωνα με την δικογραφεία που σχηματίστηκε σε βάρος του.

Ο Ζαρκάδας χρησιμοποίησε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια για να εξοφλήσει μέρος μιας προηγούμενης δικαστικής απόφασης σε βάρος του, για παραβίαση μιας μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

Η πιο θρασύτατη κίνηση του, όμως, ήταν να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να αποπληρώσει μια ομοσπονδιακή αγωγή 80.000 δολαρίων εναντίον του, καθώς είχε κατηγορηθεί ότι παραβίασε τον Νόμο για τις Ελεγχόμενες Ουσίες, χορηγώντας περισσότερες από 20.000 δόσεις ενός φαρμάκου απώλειας βάρους χωρίς να τηρεί ακριβή αρχεία.

Για να αποκρύψει τον δόλιο χαρακτήρα της αγοράς, ο Ζαρκάδας κατέστησε την επιταγή πληρωτέα σε ένα μέλος της οικογένειας που δεν ήταν ο τελικός δικαιούχος των κεφαλαίων και, στο υπόμνημα της επιταγής, ανέφερε ψευδώς ότι τα κεφάλαια ήταν για «εξόφληση μισθοδοσίας».

H πολιτεία της Νέας Υόρκης αποφάσισε να του αφαιρέσει την άδεια ασκήσεων επαγγέλματος ενώ καταδικάστηκε σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

«Ο κατηγορούμενος, επαγγελματίας γιατρός, παραδέχτηκε πως χρησιμοποίησε εκατομμύρια δολάρια οικονομικής ενίσχυσης από την καταστροφή που προκάλεσε ο Covid-19 για να χρηματοδοτήσει έναν πολυτελή τρόπο ζωής που περιλάμβανε την αγορά ακριβών ρολογιών και οχημάτων, καθώς και την προκαταβολή για ένα γιοτ» είχε δηλώσει ο Μπρέον Πις, ομοσπονδιακός εισαγγελέας για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Ο δικηγόρος του ομογενή γιατρού, Ρόναλντ Ρούσο είχε δηλώσει: «Ο πελάτης μου ανέλαβε την ευθύνη από την πρώτη μέρα. Η υπόθεση είναι πολύ περίπλοκη και ελπίζω να τα παρουσιάσω όλα στο δικαστήριο πριν την επιβολή της ποινής την ερχόμενη Ανοιξη». Ο Ρούσο επεσήμανε ακόμη πως ο πελάτης του είναι γιατρός από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έχει ιδιωτικό ιατρείο στο Μανχάταν. «Ο Δρ Ζαρκάδας φρόντιζε τους φτωχότερους από τους φτωχούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε ο Ρούσο.

Ο ειδικός πράκτορας του IRS, Τόμας Φατορούσο, σχολιάζοντας την απάτη του Ζαρκάδα, είχε πει μεταξύ άλλων: «Είναι κρίμα να βλέπουμε την αχαλίνωτη κατάχρηση προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν απλούς ανθρώπους που παλεύουν με την πανδημία. Ο Ζαρκάδας επέλεξε την απληστία αντί της ειλικρίνειας χρηματοδοτώντας έναν πολυτελή τρόπο ζωής στις πλάτες των φορολογουμένων της Αμερικής».