ΔΙΕΘΝΕΣ
11/08/2021 17:48 EEST

ΕΜΑ: Έρευνα για τρεις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων mRNA - COVID-19

Η έρευνα διεξάγεται έπειτα από περιορισμένο αριθμό περιστατικών, που σημειώθηκαν μετά από εμβόλια Pfizer, ή Moderna.

Dado Ruvic
Φιαλίδια με εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna (COVID-19) σε φωτογραφία αρχείου. 19 Μαρτίου 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε (Τετάρτη 11 Αυγούστου) ότι εξετάζει τρία νέα σενάρια, ώστε να αξιολογήσει εάν μπορεί να είναι πιθανές ορισμένες παρενέργειες που σχετίζονται με εμβόλια COVID19 - συγκεκριμένα αυτά των εταιρειών Pfizer και Moderna - μετά από ένα μικρό αριθμό περιστατικών που έχουν καταγραφεί.

Το πολύμορφο ερύθημα, μια μορφή αλλεργικής δερματικής αντίδρασης, και η σπειραματονεφρίτιδα, καθώς και το νεφρωσικό σύνδρομο - διαταραχές που σχετίζονται με τα νεφρά - μελετώνται από την επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.

Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε από τα δύο εμβόλια ήταν ένα σημείο καμπής στην πανδημία και για την επιστημονική κοινότητα, με την υψηλή αποτελεσματικότητά της κατά του COVID-19, ωστόσο μερικές σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων μελετώνται, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά παγκοσμίως.

Piroschka Van De Wouw via Reuters
Η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στο Άμστερνταμ. Φωτογραφία αρχείου, 18 Δεκεμβρίου 2020. REUTERS/Piroschka van de Wouw

Τον περασμένο μήνα, ο EMA βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ πολύ σπάνιας φλεγμονής της καρδιάς και των εμβολίων mRNA. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισαν ότι τα οφέλη από αυτά τα εμβόλια υπερέβησαν τους κινδύνους που ενέχουν.

Ο EMA δεν έδωσε λεπτομέρειες σήμερα, σχετικά με το πόσες περιπτώσεις των νέων πιθανών παρενεργειών καταγράφηκαν μετά από εμβολιασμό με Pfizer και Moderna, αλλά είπε ότι έχει ζητήσει περισσότερα δεδομένα από τις εταιρείες για να μελετήσει οποιαδήποτε πιθανή σχέση μεταξύ τους.

Η Pfizer και η Moderna δεν απάντησαν επί του παρόντος στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο.