Εμποδίζει ή όχι η ΕΕ την αποστολή 3 εκατ. δόσεων εμβολίων στην Αυστραλία; Νέο αίτημα από τη χώρα

Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν και επιρρίπτουν την ευθύνη στην AstaZeneca ενώ η χώρα μένει πίσω στο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Antonio Masiello via Getty Images

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει να της σταλούν 3 και πλέον εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό, θέτοντας σε δοκιμασία τον ισχυρισμό των Βρυξελλών πως δεν παρεμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων, καθώς η χώρα της Ωκεανίας δυσκολεύεται να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης των πολιτών της.

Την περασμένη Πέμπτη η ΕΕ διέψευσε ότι παρακωλύει τις εξαγωγές εμβολίων στην Αυστραλία, που βρίσκεται δραματικά πίσω όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ανοσοποίησης για τον νέο κορονοϊό που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση. Η ΕΕ τόνισε πως δεν ευθύνεται εκείνη για την αδυναμία της AstraZeneca να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς τον εφοδιασμό τρίτων χωρών με εμβόλια.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως η ΕΕ ζήτησε από τη χώρα του να αποσύρει άδειες εξαγωγής και ότι επιστολές της κυβέρνησής του με τις οποίες ζητείτο να της σταλούν προμήθειες έμειναν αναπάντητες. Αφού η ΕΕ τώρα μοιάζει διατεθειμένη να επιτρέψει τις παραδόσεις, πρόσθεσε, η Καμπέρα θα ζητήσει ξανά να της σταλούν οι 3,1 εκατ. δόσεις που έχει παραγγείλει. Η ποσότητα αυτή επρόκειτο θεωρητικά να φθάσει στην Αυστραλία περί τα τέλη του Μαρτίου.

«Προφανώς θέλουμε αυτές τις εκατ. δόσεις», είπε ο κ. Μόρισον σε δημοσιογράφους.

«Με δεδομένες τις δηλώσεις που έγιναν (...) δεν υπάρχει κώλυμα σε αυτό και ελπίζω ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί άμεσα», πρόσθεσε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας διαβεβαίωσε ότι εάν η ΕΕ επιτρέψει την εξαγωγή των δόσεων, η χώρα του θα δωρίσει το 1 εκατομμύριο στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου οι αρχές δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσουν την κρίση καθώς σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Τον περασμένο μήνα η ΕΕ, κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, εμπόδισε την αποστολή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, επικαλούμενη τις ελλείψεις στην Ευρώπη.

Κατόπιν απέρριψε το αίτημα της Καμπέρας να επανεξετάσει την απόφαση αυτή. Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια άρνηση αφότου οι Βρυξέλλες δημιούργησαν μηχανισμό για την παρακολούθηση των ροών των εμβολίων στα τέλη του Ιανουαρίου.

Η διένεξη ανάμεσα στην ΕΕ και την Αυστραλία υπογραμμίζει τις τεράστιες καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca σε ευρωπαϊκές χώρες και τον αντίκτυπο που έχουν οι περιορισμοί στις εξαγωγές σε κράτη που έχουν προπαραγγείλει ποσότητες.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θεωρεί ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των 3,1 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca είναι η αιτία που έχει μείνει τόσο πίσω στο πρόγραμμα ανοσοποίησης.

Η Αυστραλία έλαβε μια πρώτη παρτίδα 300.000 δόσεων της AstraZeneca στα τέλη Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση λέει πως δεν παραλήφθηκαν άλλες. Η χώρα εισήγαγε επίσης δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Οι παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca από την Ευρώπη επρόκειτο να γίνουν τα θεμέλια στα αρχικά στάδια της εκστρατείας ανοσοποίησης στην Αυστραλία. Η CSL Ltd αναμένεται προοδευτικά να παραγάγει 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού εντός της χώρας.

Η Αυστραλία έχει επιβεβαιώσει κάπου 29.400 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 909 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, απολογισμό αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, ενώ έχει στην πράξη καταφέρει να εξαλείψει την μετάδοση του νέου κορονοϊού στην κοινότητα.

Όμως το πρόγραμμα ανοσοποίησης της χώρας βρίσκεται πολύ πίσω από τον κυβερνητικό προγραμματισμό: μόλις 670.000 άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους, ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εμβολιαστεί 4 εκατομμύρια στα τέλη του Μαρτίου.

Η AstraZeneca δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε σχόλιο.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή