ΔΙΕΘΝΕΣ
04/01/2021 16:25 EET | Updated 04/01/2021 21:55 EET

Εμβόλιο Moderna: Ωρα αποφάσεων για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

O EMA συνεδρίασε για να εγκρίνει την έκτακτη χρήση ενός δεύτερου εμβολίου στην Ε.Ε. - Εντός της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνήλθε τη Δευτέρα, με θέμα το εμβόλιο της εταιρείας Moderna κατά της Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Ωστόσο δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά την έγκριση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

«Οι συζητήσεις του EMA σχετικά με το εμβόλιο της Moderna κατά του Covid-19 δεν θα ολοκληρωθούν απόψε. Θα συνεχιστούν την Τετάρτη», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Η επιτροπή του Οργανισμού για τα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση (CHMP) συνεδρίασε εσπευσμένα το απόγευμα για να συζητήσει το εμβόλιο της Moderna, δύο μέρες νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία συνεδρίασης.

Το αμερικανικό εμβόλιο έχει ήδη λάβει άδεια έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Δεκεμβρίου ο EMA άναψε το πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech - το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής εμβόλιο που χορηγείται τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna, η οποία προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμη.

(με πληροφορίες από Reuters)