ΔΙΕΘΝΕΣ
20/07/2021 09:48 EEST | Updated 20/07/2021 09:58 EEST

Εν αναμονή νέων δηλώσεων Ερντογάν από τα Κατεχόμενα

Μέχρι να ολοκληρωθεί η επίσκεψη η Λευκωσία τηρεί στάση αναμονής και δεν μπορεί να αποκλείσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Anadolu Agency via Getty Images

Εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων του Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα είναι Λευκωσία και Αθήνα. 

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου ολοκληρώνεται σήμερα και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για το πρόγραμμά του αναμένεται να προβεί σε νέες δηλώσεις από το ξενοδοχείο Concorde στο κατεχόμενο Κιόνελι, στις 13:30.

Αν και οι ανακοινώσεις Ερντογάν τη Δευτέρα στην ειδική συνεδρίαση στη Βουλή του ψευδοκράτους δεν ήταν αυτές που επί τόσο καιρό προανήγγειλαν πηγές σε Άγκυρα και ψευδοκράτος σχετικά με το καθεστώς στην Αμμόχωστο, μέχρι να ολοκληρωθεί η επίσκεψη, εκτιμάται πως όλα είναι πιθανά. 

Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί ο Ερντογάν συμμετείχε σε προσευχή, στο νεόδμητο τζαμί Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά, καθώς η σημερινή ημέρα συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Στις 8 το πρωί συμμετείχε  στην τελετή στο μνημείο του Ατατούρκ, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ακολούθησε η στρατιωτική παρέλαση, στην λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσούκ, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Τουρκίας που συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σημειώνεται πως σήμερα στην Λευκωσία είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώ αύριο Τετάρτη επισκέπτεται την Κύπρος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

Στο δε απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Ερντογάν περί λύσης δύο κρατών, ο πρόεδρος της Κύπρους, Νίκος Αναστασιάδης σχολίασε ότι «ήταν αναμενόμενη η επανάληψη των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων» και επιφυλάχθηκε για τις συνολικότερες ενέργειες της Λευκωσίας σε διπλωματικό επίπεδο, μετά την περάτωση της επίσκεψης του κ. Ερντογάν.