ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2020 17:14 EEST | Updated 12/10/2020 20:26 EEST

Ενας έφηβος γίνεται ο πρώτος Αγιος της χιλιετίας

Πέθανε στα 15 του χρόνια αλλά του έχουν αποδοθεί θαύματα και πράξεις «αγιότητας»

ASSOCIATED PRESS

Ενας Ιταλός έφηβος που χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για να διαδώσει την πίστη του είναι πολύ πιθανό να γίνει ο πρώτος μιλένιαλ (σ.σ. όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000) άγιος της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Κάρλο Ακούτις, ο οποίος πέθανε από λευχαιμία το 2006 σε ηλικία 15 ετών, έχει ήδη χαρακτηριστεί «ο προστάτης του διαδικτύου».

ASSOCIATED PRESS

Το περασμένο Σάββατο, οσιοποιήθηκε σε μια τελετή στην πόλη της Ασίζης και έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην αγιότητα.

Ο έφηβος κατέγραφε υποτιθέμενα θαύματα στο διαδίκτυο και βοηθούσε στη διαχείριση ιστότοπων για οργανισμούς Καθολικών.

Ο Ακούτις μπήκε και επίσημα στο δρόμο προς την αγιότητα, αφού το Βατικανό αποφάνθηκε ότι είχε σώσει εκ θαύματος τη ζωή ενός άλλου αγοριού.

Η Εκκλησία ισχυρίστηκε ότι μεσολάβησε από τον παράδεισο το 2013 για να θεραπεύσει ένα αγόρι από τη Βραζιλία, που υπέφερε από μια σπάνια νόσο στο πάγκρεας.

ASSOCIATED PRESS

Πιστεύεται ότι είναι ο νεότερος άνθρωπος της χιλιετίας που οσιοποιείται - το τελευταίο στάδιο πριν από την αγιότητα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης το Σάββατο, όπου αποκαλύφθηκε ένα πορτρέτο του Ακούτις.

Προκειμένου να γίνει άγιος, το Βατικανό θα πρέπει να επαληθεύσει ένα δεύτερο θαύμα του. Αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος παραιτήθηκε από αυτήν την απαίτηση σε προηγούμενες περιπτώσεις.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ακούτις γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Μάιο του 1991 από Ιταλούς γονείς. Η οικογένεια σύντομα μετακόμισε στο Μιλάνο και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκεί.

«Υπήρχε μια φυσική προδιάθεση προς την ιερότητα», δήλωσε η μητέρα του, Αντονία Σαλζάνο, στην εφημερίδα Corriere della Sera νωρίτερα φέτος.

Ο έφηβος είχε πάθος για τους υπολογιστές και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αυτοδίδακτος στην κωδικοποίηση από νεαρή ηλικία.

«Θεωρείτο ιδιοφυΐα στους υπολογιστές», είπε η κ. Σαλζάνο σε συνέντευξή της στο Vatican News. «Αλλά τι έκανε; Δεν χρησιμοποίησε τους υπολογιστές για να κάνει τσατ ή για διασκέδαση. Αντ ’αυτού, διαχειριζόταν ιστοσελίδες για τοπικές οργανώσεις Καθολικών και δημιούργησε επίσης δικές του».

Λέγεται, όμως, ότι γνώριζε καλά τους κινδύνους της τεχνολογίας, κάτι που αναφέρθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο όταν μίλησε για τον έφηβο πέρυσι.

«Ο Ακούτις είδε ότι πολλοί νέοι, που θέλουν να γίνουν διαφορετικοί, τελικά καταλήγουν να είναι όπως όλοι οι άλλοι, ακολουθώντας ό,τι ισχυρό βρίσκεται μπροστά τους, με τους μηχανισμούς του καταναλωτισμού και της απόσπασης προσοχής», δήλωσε ο Πάπας.

Ο έφηβος συμμετείχε, επίσης, σε φιλανθρωπικά έργα και ξόδευε τα χρήματά του για να βοηθήσει τους αδύναμους ανθρώπους στην περιοχή του. Επίσης, πρόσφερε εθελοντικά σε μια κουζίνα στο Μιλάνο.

«Με τις αποταμιεύσεις του, αγόραζε υπνόσακους για άστεγους και το βράδυ τους πήγαινε ζεστά ροφήματα», υπογράμμισε η μητέρα του.

ASSOCIATED PRESS

 

Πώς γίνεται κάποιος άγιος

Υπάρχουν μερικά βήματα που απαιτούνται στο δρόμο προς την αγιότητα στην Καθολική Εκκλησία.

1) Αναμονή για λίγο

Η διαδικασία για να γίνει κάποιος άγιος ξεκινά τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά το θάνατό του. Αλλά αυτή η περίοδος αναμονής μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αρθεί από τον Πάπα.

2) Γίνεται «υπηρέτης του Θεού»

Στη συνέχεια, μπορεί να ξεκινήσει μια έρευνα για να διαπιστωθεί αν το άτομο έζησε τη ζωή του με επαρκή αγιότητα. Συγκεντρώνονται στοιχεία και εάν γίνει αποδεκτή η υπόθεση, το άτομο ονομάζεται «υπηρέτης του Θεού».

3) Απόδειξη της «ηρωικής αρετής»

Το τμήμα που κάνει συστάσεις προς τον Πάπα για τους αγίους εξετάζει τα στοιχεία.

Εάν εγκριθεί η υπόθεση, διαβιβάζεται στον Πάπα που αποφασίζει εάν το άτομο έζησε μια ζωή «ηρωικής αρετής». Εάν ναι, μπορεί να ονομαστεί «σεβάσμιο».

4) Επαλήθευση ενός θαύματος

Το επόμενο στάδιο, η οσιοποίηση, απαιτεί ένα θαύμα να αποδοθεί στις προσευχές που έγιναν προς το άτομο αυτό μετά το θάνατό του.

Τα περιστατικά πρέπει να «επαληθεύονται» με αποδεικτικά στοιχεία πριν γίνουν αποδεκτά. Μετά την οσιοποίηση, στον υποψήφιο Αγιο δίνεται ο τίτλος «ευλογημένος».

5) Αγιοποίηση

Αυτό είναι το τελευταίο βήμα για να κηρυχθεί ένα νεκρό άτομο «Αγιος». Για να φτάσει σε αυτό το στάδιο, ένα δεύτερο θαύμα πρέπει συνήθως να αποδοθεί στο άτομο αυτό.

(με πληροφορίες από BBC)