Ενώπιον αποφάσεων για το υπερπλεόνασμα: Πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα διατεθεί

Παρουσίαση των προτάσεων στο Euro Working Group.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Εβδομάδα αποφάσεων για το ύψος, αλλά και το πού θα κατευθυνθεί τελικά ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος προκύπτει από το υπερπλεόνασμα. Τα επόμενα 24 ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα οριστικοποιήσει τη μορφή που θα έχει το μέρισμα που θα επιστραφεί στους πολίτες αφού πρώτα θα έχει ενημερώσει και τους Θεσμούς. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του σημερινού Euro Working Group θα παρουσιαστούν οι προτάσεις που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Βασική προϋπόθεση για τη λήψη της τελικός απόφασης είναι να οριστικοποιηθεί το μέγεθος του υπερπλεονάσματος. Τα δύο επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή προβλέπουν είτε την επιστροφή στους φορολογούμενους μέρους από κάποιο φόρο, είτε τη διάθεση μερίσματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η περίπτωση της επιστροφής μέρους από κάποιο φόρο θα ισχύσει εφόσον το υπερπλεόνασμα υπερβεί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει μέρος από την εισφορά αλληλεγγύης, την παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς και συνταξιούχους ή το τέλος επιτηδεύματος.

Αντίθετα, εάν το προς διάθεση υπερπλεόνασμα κινηθεί κάτω των 200 εκατ ευρώ, η σκέψη είναι να διατεθεί σε φορολογούμενους που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης. Για παράδειγμα τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν σε πολύτεκνους ή Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ακόμα υπάρχει η σκέψη τα χρήματα να δοθούν ως επιπλέον επίδομα θέρμανσης εάν παρατηρηθεί μεγαλύτερη ζήτηση από το αναμενόμενο.

Αποφάσεις

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει πριν λάβει την οριστική απόφαση να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τον Νοέμβριο, προκειμένου να γνωρίζει το τελικό μέγεθος. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στην κοστολόγηση των προτάσεων, την οποία θα στείλει και στους Θεσμούς προκειμένου να ελέγξουν ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την εκτέλεση το προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές Δεκεμβρίου. Το πιθανότερο είναι να γίνουν μετά και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη σύνοδο του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου όπου εκεί η Ελλάδα θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα των υπουργών. Στόχος είναι να μην υπάρξει αιφνιδιασμός που θα μπορούσε να χαλάσει το κλίμα εν όψει της κρίσιμης συζήτησης για την αλλαγή του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σχετικά με το θέμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τ/σ «Open» είπε ότι «Υπάρχει ένα ποσό το οποίο θα διανεμηθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το πόσο είναι αυτό θα αποφασιστεί αυτήν την εβδομάδα». Ωστόσο όπως τόνισε το μέτρο που θα ληφθεί θα είναι «μια και έξω», άρα δε μπορεί να είναι ένα φορολογικό μέτρο με μόνιμα χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν διανεμηθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ από υπερπλεόνασμα φέτος και αν υπάρχει και άλλο περιθώριο θα διανεμηθεί και αυτό.

Δημοφιλή