Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας για τους S-400: Αμετακίνητη η τουρκική κυβέρνηση

Δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου.
Vitaly Nevar via Getty Images

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η παράδοση των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 ενδεχομένως να γίνει νωρίτερα από τον Ιούλιο, έγραψε η τουρκική «Sabah» την Τετάρτη, με τον Ερντογάν να επιμένει στην αγορά του συστήματος, που έχει φέρει έντονη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, και η Ουάσινγκτον λέει πως η αγορά τους από την Τουρκία θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαχητικών F-35 της Lockheed Martin. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία συμμετέχει στην παραγωγή των F-35.

O Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, ενώ επέστρεφε από ταξίδι στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, πως ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών του δέχονται συνέχεια ερωτήσεις για την αγορά των S-400 και πιέζονται να την εγκαταλείψουν.

«Απαντούμε ότι “αυτή η συμφωνία έχει γίνει, όλα έχουν διευθετηθεί”. Η παράδοση του συστήματος αεράμυνας S-400 ήταν να γίνει τον Ιούλιο. Ίσως να μπορεί να γίνει νωρίτερα» είπε ο Ερντογάν.

Την Τρίτη, οι επικεφαλής των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία πως διακινδυνεύει να της επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις εάν συνεχίσει με τα σχέδια αγορά των S-400, και απείλησαν με περαιτέρω μέτρα.

«Μέχρι το τέλος του έτους, η Τουρκία είτε θα έχει προηγμένα μαχητικά F-35 στο έδαφός της, είτε το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400. Δεν θα έχει και τα δύο» είπαν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζιμ Ρις και Τζιμ Ίνχοουφ, και οι Δημοκρατικοί Μπομπ Μενέντεζ και Τζακ Ριντ σε άρθρο άποψης στους New York Times.

Από πλευράς του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως η Τουρκία ίσως επεκτείνει την αγορά των ρωσικών συστημάτων εάν δεν μπορέσει να αποκτήσει αμερικανικά συστήματα Patriot, και επίσης θα αναζητήσει εναλλακτικές εάν δεν μπορεί να παραλάβει τα F-35.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει θετική απάντηση από την Ουάσινγκτον ως προς την πρότασή της για δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για την εξέταση της αγοράς των S-400.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή