Υπ. Εξωτερικών Φινλανδίας: Θέλουμε να διατηρήσουμε τα σύνορα με τη Ρωσία «ειρηνικά»

Ανάγκη διατήρησης της επικοινωνίας με το Κρεμλίνο για το σκανδιναβικό έθνος που πλησιάζει προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
JOHN MACDOUGALL via Getty Images

Η Φινλανδία θέλει να διατηρήσει τα σύνορά της με τη Ρωσία ειρηνικά, δήλωσε το Σάββατο ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη διατήρησης της επικοινωνίας με το Κρεμλίνο καθώς το σκανδιναβικό έθνος πλησιάζει προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Έχουμε σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία», είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, όπου προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. «Τα σύνορα είναι ειρηνικά και θέλουμε να διατηρήσουμε αυτά τα σύνορα ειρηνικά. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε με τον γείτονά μας».

Ερωτηθείς σχετικά με το ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Χααβίστο είπε ότι τηλεφώνησε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή για να «κατευνάσει τις εντάσεις» και θα συνεχίσει τις συζητήσεις μαζί του στη συνάντηση του ΝΑΤΟ το Σάββατο. Παραδέχθηκε ότι οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να «μπλοκάρει τη διαδικασία», επομένως είναι σημαντικό να διατηρηθούν «καλές επαφές» με όλους.

Η Τουρκία, η οποία παρουσιάζεται ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχει σηματοδοτήσει μια δυσμενή άποψη για την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τα έθνη ότι στεγάζουν κουρδικές «τρομοκρατικές οργανώσεις». Ωστόσο, ο Χααβίστο δήλωσε το Σάββατο ότι «είναι σίγουρος ότι στο τέλος, θα βρούμε μια λύση και η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ»

Πηγή: CNN

Popular in the Community