ΗΠΑ: Αυξήθηκαν 10% τα τροχαία δυστυχήματα στις Πολιτείες που επιτρέπεται η χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης

Τα στοιχεία έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στους θανάτους από δυστυχήματα στο Κολοράντο (16%), στο Όρεγκον (22%), στην Αλάσκα (20%) και στην Καλιφόρνια (14%).
via Associated Press

Η χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες αύξησε κατά 10% τους θανάτους από τροχαία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ιλινόις του Σικάγο (UIC).

Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα από πιστοποιητικά θανάτου και συνέκρινε τα ποσοστά θνησιμότητας σε πολιτείες που νομιμοποίησαν την χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης έναντι πολιτειών που παρείχαν πρόσβαση μόνο στην χρήση ιατρικής κάνναβης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική αύξηση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα σε τέσσερις από τις επτά πολιτείες της μελέτης στις οποίες έχει νομιμοποιηθεί η χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης.

Κατά μέσο όρο, η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους σχετίστηκε με αύξηση 10% στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα, ανέφερε η UIC Today.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η κάνναβη βλάπτει την ικανότητα οδήγησης και ότι η οδήγηση σε υψηλή ταχύτητα είναι αρκετά συνηθισμένη στους τακτικούς χρήστες κάνναβης», δήλωσε η Σαμάνθα Μαρινέλλο, μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

Η Μαρινέλλο και η Λίζα Πάουελ, καθηγήτριες UIC, εστίασαν σε επτά πολιτείες που νομιμοποίησαν τη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης: Αλάσκα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Μασαχουσέτη, Νεβάδα, Όρεγκον και Ουάσιγκτον. Εξέτασαν τα στοιχεία των πιστοποιητικών θανάτου από το 2009 έως 2019 σχετικά με τους θανάτους σε τρεις τομείς που συνδέονται με τη χρήση κάνναβης: ατυχήματα με αυτοκίνητα, αυτοκτονίες και υπερβολική δόση οπιοειδών.

Τα στοιχεία έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στους θανάτους από δυστυχήματα στο Κολοράντο (16%), στο Όρεγκον (22%), στην Αλάσκα (20%) και στην Καλιφόρνια (14%).

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μια πιθανή ακούσια συνέπεια των αγορών αναψυχής είναι η αυξημένη οδήγηση υπό την επήρεια κάνναβης και οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα και, ως εκ τούτου, μια πιθανή ανάγκη για πολιτικές που επικεντρώνονται στη μείωση της οδήγησης υπό την επήρεια κάνναβης», είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Ο αντίκτυπος της χρήσης ψυχαγωγικής κάνναβης σε τροχαία ατυχήματα, αυτοκτονίες και θανάτους από υπερβολική δόση οπιοειδών» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Science & Medicine.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα