ΗΠΑ: Αλλαγή ηγεσίας στην Υπηρεσία Πληροφοριών - Στην θέση του Κόουτς ο Τζον Ράτκλιφ

Ο Κόουτς είχε διαφωνήσει επανειλημμένα με τον Τραμπ όσον αφορά τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Joshua Roberts / Reuters

Ο Νταν Κόουτς, ο επικεφαλής της διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, θα αποχωρήσει από το αξίωμα τη 15η Αυγούστου, γνωστοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χθες Κυριακή.

Μέσω Twitter, ο Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του να ονομάσει τον Τζον Ράτκλιφ, Ρεπουμπλικάνο πολιτικό από το Τέξας εκλεγμένο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διάδοχο του Κόουτς στο αξίωμα του DNI.

Ο Κόουτς είχε διαφωνήσει επανειλημμένα με τον Τραμπ όσον αφορά τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Ράτκλιφ είναι πρώην εισαγγελέας, βουλευτής από το 2015 και μέλος των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδιες για τις υπηρεσίες πληροφοριών και για το δικαστικό σύστημα. Υπερασπίστηκε σθεναρά τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του πρώην ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ στο σώμα για τη διετή έρευνά του όσον αφορά τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2016 στις ΗΠΑ και τις φερόμενες προσπάθειες του ενοίκου του Λευκού Οίκου να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη.

Στο βιογραφικό του Ράτκλιφ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ότι όταν ήταν εισαγγελέας, «είχε συλλάβει 300 λαθρομετανάστες μέσα σε μία ημέρα».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «ο Τζον θα ηγηθεί και εμπνεύσει το μεγαλείο της χώρας που αγαπά». Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον Κόουτς για «τις σπουδαίες υπηρεσίες του στη χώρα μας» και πρόσθεσε πως θα ορίσει σύντομα υπηρεσιακό αντικαταστάτη του.

Η θέση του διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον. Το πρόσωπο που την αναλαμβάνει επιβλέπει και συντονίζει τις 17 πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της CIA.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα