ΗΠΑ: «Ειδικά χαρακτηρισμένοι παγκόσμιοι τρομοκράτες» οι Χούθι της Υεμένης

Λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
via Associated Press

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι της Υεμένης ως «Ειδικά Χαρακτηρισμένους Παγκόσμιους Τρομοκράτες» (Specially Designated Global Terrorist) την Τετάρτη, εν μέσω των επιθέσεών τους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

«Τους τελευταίους μήνες, αντάρτες Χουθι που εδρεύουν στην Υεμένη έχουν επιδοθεί σε άνευ προηγουμένου επιθέσεις κατά στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και διεθνή σκάφη που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Οι επιθέσεις αυτές αντιστοιχούν πλήρως στον ορισμό της τρομοκρατίας. Έχουν θέσει σε κίνδυνο αμερικανικό προσωπικό, πολίτες ναυτικούς και τους εταίρους μας, έχουν θέσει σε κίνδυνο το παγκόσμιο εμπόριο και έχουν απειλήσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας. Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένες στην αντίδρασή τους και στην καταδίκη αυτών των επιθέσεων με τους αυστηρότερους όρους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Σήμερα, ως απάντηση σε αυτές τις συνεχιζόμενες απειλές και επιθέσεις, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον χαρακτηρισμό των Ανσαραλάχ, γνωστών επίσης ως Χούθι, ως Ειδικά Χαρακτηρισμένους Παγκόσμιους Τρομοκράτες. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την παρεμπόδιση της τρομοκρατικής χρηματοδότησης στους Χούθι, τον περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασής τους σε χρηματαγορές και για να τεθούν υπόλογοι των πράξεών τους. Αν οι Χούθι σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν άμεσα τον χαρακτηρισμό» συμπληρώνεται.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται πως ο χαρακτηρισμός θα τεθεί σε ισχύ σε 30 ημέρες από τώρα για να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει επαρκής ανθρωπιστική μέριμνα ώστε η ενέργεια αυτή να στοχεύει τους Χούθι και όχι τον λαό της Υεμένης. «Ο λαός της Υεμένης δεν θα έπρεπε να πληρώσει το τίμημα για τις πράξεις των Χούθι. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Εμπορικά φορτία σε λιμάνια της Υεμένης στα οποία ο λαός της Υεμένης βασίζεται για τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα θα έπρεπε να συνεχιστούν και δεν καλύπτονται από τις κυρώσεις μας».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση τονίζεται πως οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες για προστασία του λαού μας και της ελεύθερης ροής του διεθνούς εμπορίου».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αποχαρακτηρίσει τους Χούθι από SDGT τον Φεβρουάριο του 2021, αφού είχαν χαρακτηριστεί έτσι από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε πει ότι η απόφαση αυτή οφειλόταν σε προβληματισμούς πως δημιουργούσε δυσκολίες στην αποστολή βοήθειας στον λαό της Υεμένης.

Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι προβαίνουν σε επιθέσεις ως αντίποινα για τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Δημοφιλή