ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν μεταβίβασε την εξουσία στην Χάρις για δύο ώρες

Η αντιπρόεδρος Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την προεδρική εξουσία όσο ο Μπάιντεν θα βρισκόταν σε κλινική.
The Washington Post via Getty Images

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά του καθήκοντα στις 18.35′ ώρα Ελλάδας, τα οποία είχε μεταβιβάσει για σύντομο χρονικό διάστημα στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για όση ώρα παρέμενε υπό αναισθησία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση ”ρουτίνας” συνομίλησε με την Κάμαλα Χάρις και τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου ”γύρω στις 11.35′ σήμερα το πρωί. Ο πρόεδρος ήταν σε καλή διάθεση και ανάλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του αυτή του εκείνη τη στιγμή”, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η ίδια διευκρίνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν παραμένει προς το παρόν στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, για τη συνέχιση του γενικού τσεκ-απ ”ρουτίνας” στο οποίο υποβάλλεται.

Ο Μπάιντεν μετέβη νωρίς την Παρασκευή στο ιατρικό κέντρο στα προάστια της Ουάσιγκτον για την πρώτη του ιατρική εξέταση ρουτίνας ως πρόεδρος. Η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι είπε ότι ο Μπάιντεν θα είναι υπό αναισθησία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και θα μεταβιβάσει την εξουσία στη Χάρις.

«Όπως συνέβη και με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους το 2002 και το 2007, και ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζεται στο Σύνταγμα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβιβάσει την εξουσία στον Αντιπρόεδρο για σύντομο χρονικό διάστημα ενόσω θα είναι υπό αναισθησία», δήλωσε η Ψάκι. «Η Αντιπρόεδρος θα εργαστεί από το γραφείο της στη Δυτική Πτέρυγα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Ο Μπάιντεν, 78 ετών, είχε την τελευταία του πλήρη εξέταση τον Δεκέμβριο του 2019, όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος επί ημέρων Μπάρακ Ομπάμα ήταν «υγιής» και «κατάλληλος για να εκτελέσει με επιτυχία τα καθήκοντα της Προεδρίας», σύμφωνα με την έκθεση γιατρού εκείνη την εποχή. Ο Μπάιντεν είναι το γηραιότερο άτομο που έχει διατελέσει πρόεδρος και το ενδιαφέρον για την υγεία του είναι μεγάλο από τότε που δήλωσε την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο το 2019.

Δημοφιλή