ΗΠΑ: Ο Μπλούμπεργκ επενδύει 500 εκατ. για να σταματήσει τον άνθρακα

Η πρωτοβουλία «Beyond Carbon» αποσκοπεί σε μια οικονομία που να λειτουργεί 100% με ανανεώσιμη ενέργεια.
ASSOCIATED PRESS

Ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, πως θα επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τη χώρα του να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να καταπολεμήσει έτσι την κλιματική αλλαγή.

Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για να κλείσουν μέχρι το 2030 σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 250 σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αλλά και να «σταματήσει η κατασκευή νέων σταθμών», εξήγησε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης (2002-2013) σε ανακοίνωσή του.

Ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι το σχέδιό του, το οποίο φέρει την ονομασία «Beyond Carbon» (Πέρα από τον άνθρακα) και πρόκειται να το ανακοινώσει επισήμως σήμερα στη διάρκεια ομιλίας του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), αποτελεί «τη μεγαλύτερη συντονισμένη εκστρατεία για να καταπολεμηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος που έχει γίνει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η πρωτοβουλία «Beyond Carbon» αποσκοπεί σε μια οικονομία που να λειτουργεί 100% με ανανεώσιμη ενέργεια, υποστηρίζοντας τοπικές πρωτοβουλίες καθώς και πολιτικούς υποψηφίους που καθιστούν προτεραιότητά τους το κλίμα.

«Βρισκόμαστε σε μια κούρσα με τον χρόνο με την κλιματική αλλαγή και εντούτοις δεν υπάρχει ακόμη ουσιαστικά καμιά ελπίδα να αναληφθεί ισχυρή ομοσπονδιακή δράση γι′ αυτό το ζήτημα τουλάχιστον τα δύο επόμενα χρόνια», εξήγησε ο Μπλούμπεργκ αναφερόμενος στο υπόλοιπο της θητείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Μητέρα Φύση δεν περιμένει το πολιτικό χρονοδιάγραμμα μας αλλά ούτε και εμείς μπορούμε να έχουμε αυτή την πολυτέλεια», τόνισε.

Οπως αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα The New York Times, εκπρόσωπος του Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε πως τα περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν τα επόμενα τρία χρόνια αν και υπάρχει περίπτωση να υπάρξει παράταση, ενώ θα προωθηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Πηγή: The New York Times, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δημοφιλή