ΔΙΕΘΝΕΣ
14/01/2021 09:59 EET | Updated 14/01/2021 10:51 EET

ΗΠΑ: Ο Ολυμπιονίκης Κλιτ Κέλερ κατηγορείται για συμμετοχή στα επεισόδια του Καπιτωλίου

Είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

ASSOCIATED PRESS

Ο κολυμβητής Κλιτ Κέλερ, κάτοχος πέντε ολυμπιακών μεταλλίων, κατηγορήθηκε την Τετάρτη για συμμετοχή στις φονικές ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, μετά την δημοσιοποίηση βίντεο που τον δείχνει να βρίσκεται μεταξύ αυτών που εισέβαλαν στο κτίριο την περασμένη εβδομάδα.

Το FBI, με καταγγελία που κατέθεσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, επικαλούμενο στιγμιότυπα από το βίντεο, ζήτησε την έκδοση εντάλματος σε βάρος του Κέλερ με τις κατηγορίες της εν γνώσει του εισόδου στο κτίριο για να εμποδίσει μια επίσημη κυβερνητική λειτουργία, της άτακτης συμπεριφοράς και της παρεμπόδισης αξιωματικών του νόμου.

Δεν είναι σαφές εάν έχει τεθεί υπό κράτηση.

Ο 38χρονος πρώην αθλητής αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, του 2004 και του 2008. Κατέκτησε δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο ως μέλος της αμερικανικής ομάδας σκυταλοδρομίας ελεύθερης κολύμβησης 800 μέτρων, καθώς και δύο χάλκινα στα 400 μέτρα ελεύθερο ατομικό.

Οι λογαριασμοί του Κέλερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν απενεργοποιηθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτά φαινόταν ότι πρόκειται για ένθερμο υποστηρικτή του Τραμπ.

Τα αθλητικά επιτεύγματα του, ωστόσο, είναι απίθανο να επηρεαστούν από τις κατηγορίες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στο παρελθόν πήρε πίσω τα μετάλλια μόνο από αθλητές που παραβίασαν τους κανόνες ντόπινγκ ή άλλους κανονισμούς κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.