ΔΙΕΘΝΕΣ
03/04/2019 18:30 EEST

ΗΠΑ: Στα δικαστήρια η Disney για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων

Οι δύο ενάγουσες, ζητούν από την Disney να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις για παράνομες εργασιακές πολιτικές - πρακτικές, τόσο κατά το παρελθόν όσο και στο παρόν.

ASSOCIATED PRESS

Εργαζόμενοι της Disney κατέθεσαν αγωγή εις βάρος της εταιρείας, με την κατηγορία, πως συστηματικά πληρώνει χαμηλότερους μισθούς στις γυναίκες απ′ ότι στους άντρες υπογραμμίζοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times αλλά και το περιοδικό Variety, πως « αξιολογεί τους άντρες εργαζόμενους ως πιο σημαντικούς από τις γυναίκες».

Οι ΛαΡόντα Ράσμουσεν και Κάρεν Μούρ, που εργάζονται στην Disney, υποστηρίζουν στην αγωγή τους πως η εταιρεία τους πλήρωσε πολύ λιγότερο από τους αντίστοιχους άντρες συναδέλφους τους, για την ίδια δουλειά, με την διαφορά να φτάνει το ποσό των 40.000 δολαρίων το χρόνο.

Παράλληλα με την αποζημίωση που διεκδικούν οι δύο ενάγουσες, ζητούν από την Disney να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις για παράνομες εργασιακές πολιτικές - πρακτικές, τόσο κατά το παρελθόν όσο και στο παρόν.

Σύμφωνα με εταιρικό έλεγχο που έγινε κατόπιν αιτήσεως της Ράσμουσεν, αποκαλύφθηκε πως η Disney, πλήρωνε χαμηλότερους μισθούς στις γυναίκες, χρησιμοποιώντας ένα τέχνασμα - πολιτική της εταιρείας, κατά την οποία ο μισθός καθοριζόταν σε μεγάλο βαθμό από αυτόν που εισέπραττε η εργαζόμενη ή ο εργαζόμενος από τον προηγούμενο εργοδότη του. Πρόκειται για κοινό επαγγελματικό μυστικό που διαιωνίζει το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα.

 Η απάντηση της Disney ανέφερε ότι «πρόκειται για μία μήνυση χωρίς αξία την οποία και θα αντιμετωπίσουμε έντονα».

Το δικηγορικό γραφείο «Andrus Anderson», που κατά το παρελθόν έχει καταθέσει αγωγές εις βάρος και άλλων εταιρειών για το ίδιο θέμα, ανάμεσα τους και οι Intel και Farmers Insurance, ζήτησε την εκπροσώπηση ολόκληρου του εργατικού δυναμικού από το 2015 και μετά.

Η μήνυση κατατέθηκε συμβολικά την Τρίτη 3 Μαρτίου, ημέρα που χαρακτηρίζεται ως «Equal Pay Day», μέρα που είναι αφιερωμένη στα  δικαιώματα των εργαζομένων για ίση αντιμετώπιση ανεξάρτητα από το φύλο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μέρα αυτή συμβολίζει, πόσο θα πρέπει μία γυναίκα να δουλέψει, ούτως ώστε να πληρωθεί τα ίδια χρήματα που αμείφθηκε ένας άντρας εργαζόμενος, κατά την χρονιά που πέρασε. 

Πρέπει να σημειωθεί πως το χάσμα στους μισθούς ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν έχουμε να κάνουμε και με το χρώμα του δέρματος.

Πηγή: HuffPost US, Wikipedia