ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2021 07:03 EET

Τα κακώς κείμενα του Τραμπ που θα προσπαθήσει να ανατρέψει ο Μπάιντεν

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του νέου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος καλείται να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Tom Brenner / Reuters

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να υπογράψει δεκάδες εκτελεστικές εντολές και να στείλει σαρωτικά νομοσχέδια στο Κογκρέσο τις πρώτες ημέρες του στην εξουσία του, με στόχο να ανατρέψει ορισμένες από τις στρεβλές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή ενώ αναμένεται να αναλάβει δράση για να βελτιώσει την ανταπόκριση της κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού.

Ακολουθεί μια λίστα με το τι σχεδιάζει να αλλάξει ο Μπάιντεν με το που αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο.

Κορονοϊός

* Θα προσπαθήσει να υλοποιήσει την πρόταση για δαπάνες ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διανομής των εμβολίων κατά του κορονοϊού και παράλληλα στην οικονομική ανακούφιση εκατομμυρίων Αμερικανών που πλήττονται από την πανδημία.

* Θα ζητήσει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια, αεροπλάνα και λεωφορεία.

* Θα επεκτείνει την ελάφρυνση στις ομοσπονδιακές πληρωμές φοιτητικών δανείων και θα παρατείνει το μορατόριουμ για την έξωση.

* Θα υπογράψει μια εκτελεστική εντολή που θα βοηθήσει τα σχολεία και τις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, θα διευρύνει τα τεστ κορονοϊού και θα καθορίσει σαφέστερα πρότυπα δημόσιας υγείας.

* Θα καλέσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να λάβουν άμεσα μέτρα για να προσφέρουν οικονομική ανακούφιση σε εργαζόμενες οικογένειες που υποφέρουν υπό το βάρος της κρίσης.

* Θα επανεντάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Τραμπ οδήγησε τις ΗΠΑ εκτός οργανισμού, λέγοντας ότι απέτυχε να επιβλέψει σωστά την πανδημία της Covid-19.

Κλιματική αλλαγή

* Θα επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, το παγκόσμιο σύμφωνο που δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια μεταξύ σχεδόν 200 εθνών για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο Τραμπ δεσμεύθηκε το 2016 να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία, κάνοντας πράξη τη συγκεκριμένη υπόσχεση τον Νοέμβριο του 2020.

* Θα επαναφέρει τα όρια ρύπανσης μεθανίου για τις νέες και υπάρχουσες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που είχαν καταργηθεί από τον Trump.

* Θα χρησιμοποιήσει το σύστημα προμηθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης - το οποίο ξοδεύει 500 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο - για να καταστήσει τις εγκαταστάσεις πιο εξαρτώμενες από την καθαρή ενέργεια και για να αγοράσει οχήματα μηδενικών εκπομπών.

* Θα απαγορεύσει την έκδοση νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη και νερά, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Καταφυγίου Αγριας Ζωής της Αρκτικής.

* Θα ακυρώσει την άδεια για τον αγωγό Keystone XL, ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετανάστευση

* Θα καταργήσει την απαγόρευση που έχει επιβληθεί σχεδόν σε όλα τα ταξίδια από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες.

* Θα στείλει στο Κογκρέσο ένα εκτενές νομοσχέδιο μετανάστευσης, που θα μπορούσε να νομιμοποιήσει εκατομμύρια μετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς νόμιμη άδεια.

* Θα επαναφέρει το πρόγραμμα που επιτρέπει στους «ονειροπόλους», άτομα που μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες παράνομα ως παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα.

* Θα αντιστρέψει την πολιτική του Τραμπ που διαχωρίζει τους μετανάστες γονείς από τα παιδιά τους στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της δίωξης των γονέων για μικρές παραβιάσεις και θα ιεραρχήσει την επανένωση όσων παιδιών είναι ακόμη μακριά από τις οικογένειές τους.

* Θα αντιστρέψει, επίσης, τις πιο περιοριστικές πολιτικές ασύλου του Τραμπ, όπως η επιβολή πρόσθετων περιορισμών σε όσους ταξιδεύουν μέσω Μεξικό ή Γουατεμάλας και η προσπάθεια αποτροπής χορήγησης ασύλου σε θύματα συμμοριών και ενδοοικογενειακής βίας.

* Θα τερματίσει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης του Τραμπ, που του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακά κονδύλια από το Υπουργείο Αμυνας για να χτίσει το τείχος κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό.

* Θα διατάξει την άμεση αναθεώρηση της Προσωρινής Προστατευόμενης Κατάστασης (TPS) για ευάλωτους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν ασφάλεια στις χώρες τους που μαστίζονται από βία ή καταστροφή.