Υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση» ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
via Associated Press

Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτημα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση» είπαν ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν την Πέμπτη, σε μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία, που έχει σύνορα 1.300 χλμ και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, έχει αυξήσει σταδιακά τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ ως εταίρος από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Ωστόσο μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία η χώρα απέφευγε να ενταχθεί προκειμένου να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον γείτονά της στα ανατολικά.

«Η Φινλανδία πρέπει να κάνει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση» είπαν ο Νιινίστο και η Μαρίν σε κοινή δήλωσή τους,

«Ελπίζουμε πως τα εθνικά βήματα που απαιτούνται για να ληφθεί αυτή η απόφαση θα γίνουν ταχέως, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες».

Οι απόψεις των Φινλανδών για το ΝΑΤΟ έχουν αλλάξει μετά την έναρξη αυτού που η Ρωσία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η στήριξή τους προς το ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, με την τελευταία δημοσκόπηση από το YLE να δείχνει πως το 76% των Φινλανδών είναι υπέρ και μόλις το 12% κατά, ενώ η στήριξη κυμαινόταν γύρω στο 25% για χρόνια πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters