Επίθεση με βιτριόλι: «Με μια μεγάλη ανάσα θα κινδύνευε η ζωή της» είπε η πλαστική χειρουργός της Ιωάννας

Η Μαρία Καλοφώνου παρουσίασε στο δικαστήριο το χρονικό της προσπάθειας για να σωθεί το θύμα της επίθεσης.
.
.
Eurokinissi

«Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της» είπε στο δικαστήριο η πλαστική χειρουργός της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Μαρία Καλοφώνου, παρουσιάζοντας το χρονικό της προσπάθειας για να σωθεί το θύμα της αποτρόπαιας επίθεσης με βιτριόλι.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η δίκη άρχισε με μικρή καθυστέρηση το πρωί της Τρίτης. Όπως είπε η κ. Καλοφώνου, «παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες» είπε η μάρτυρας.

«Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

Όπως είπε, κινδύνευσε το μάτι της Ιωάννας, και έγιναν συνολικά 9 χειρουργεία. «Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε» ανέφερε η κ. Καλοφώνου.

Η γιατρός τόνισε ότι κατά τα πρώτα χειρουργεία έγινε υπερπροσπάθεια για να κρατηθεί η Ιωάννα στη ζωή: «Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία...Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωής...Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».

Σύμφωνα με την πλαστική χειρουργό η δράση της φαρμακοποιού υπήρξε καθοριστική στο να μην χάσει την ζωή του το θύμα. «Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε...Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».