ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/09/2019 17:14 EEST

Επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργό στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

«Μην έχετε αυταπάτες, στην Ελλάδα δε θα είναι Μητσοτάκης Νέας Υόρκης αλλά Μητσοτάκης εσωτερικού».

Andrea Bonetti

Για «Μητσοτάκη εσωτερικού» και «Μητσοτάκη εξωτερικού» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα έδωσε τον «οδικό χάρτη» για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κέρδισε πολλά και επανειλημμένα χειροκροτήματα όταν αναφέρθηκε στο προσφυγικό και στην αλληλεγγύη που δείχνουν οι πολίτες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Δύο φορές ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «Μητσοτάκη εσωτερικού» σε αντιδιαστολή μες τον «Μητσοτάκη της Νέας Υόρκης». «Θέλω να συγχαρώ τον Μητσοτάκη Νέας Υόρκης γιατί είπε ακριβώς αυτά που έπρεπε να πει στη Νέα Υόρκη αν ήθελε να τον λάβουν στοιχειωδώς στα σοβαρά οι συνομιλητές του.

Έτσι ξέχασε τον Μητσοτάκη εσωτερικού που στα ίδια ακριβώς θέματα έλεγε ακριβώς τα αντίθετα τόσο χρόνια, προκειμένου να βγει πρωθυπουργός», ήταν η πρώτη του αναφορά και λίγο αργότερα, μιλώντας για την οικονομία και την δεκαετή ρύθμιση του χρέους, επεσήμανε: «μην έχετε αυταπάτες, στην Ελλάδα δε θα είναι Μητσοτάκης Νέας Υόρκης αλλά Μητσοτάκης εσωτερικού, που όταν άνοιγε πράγματι ο δεκαετής διάδρομος, αυτός μίλαγε για τέταρτο μνημόνιο.

Όχι προφανώς επειδή δε το κατάλαβε. Όχι επειδή δεν ήξερε. Αλλά συνειδητά. Και το ίδιο συνειδητά τώρα, άλλα θα λέει έξω και άλλα μέσα. Εδώ θα συνεχίσει να λέει αυτά τα απίστευτα ψεύδη και τις φαιδρότητες περί καταστροφής της οικονομίας και περί δε ξέρω πόσων δισεκατομμυρίων που στοίχισε η διαπραγμάτευση».

Οι «Μακεδονομάχοι» ξεπέζεψαν από το Βουκεφάλα…

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στην αλλαγή στάσης και πολιτικής της ΝΔ από την ημέρα που έγινε κυβέρνηση. ο Αλ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα το Μακεδονικό. «Οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους τη περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στη κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από το Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες», είπε χαρακτηριστικά.

Novartis: Τρομοκρατούν δικαστές για να κρύψουν το σκάνδαλο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία, την συμφωνία των Πρεσπών, την ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, το προσφυγικό και τα εργασιακά. Αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο της Novartis λέγοντας ότι στην κυβέρνηση «επιλέγουν να τη πομφόλυγα της δήθεν σκευωρίας για τη Novartis να τη κρατήσουν στη Βουλή για να στρέψουν εκεί το πολιτικό ενδιαφέρον. Μόνο που έτσι διακινδυνεύουν να ακυρώσουν το στόχο τους, δηλαδή τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Καθώς η προανακριτική θα είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε όλοι ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία». «Εδώ δε βρισκόμαστε απλά μπροστά σε μία αστεία απόπειρα συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis.

Αλλά για μια ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ήδη έχουν ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν τις έρευνες τόσο για δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όσο και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα», τόνισε ο Αλ, Τσίπρας.

«Ακροδεξιές πολιτικές» στο προσφυγικό

Για το προσφυγικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε «τις ακροδεξιάς κοπής πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και είπε πως «κάνουν το μόνο πράγμα που έχουν μάθει να κάνουν καλά: επικοινωνιακή πολιτική». Και προειδοποίησε ότι «ο προσφυγικό δεν είναι ζήτημα καλής ή κακής επικοινωνίας. Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με κόλπα. Και δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Πρόκειται για μάνες και παιδιά, αφορά σε ανθρώπους βασανισμένους».

Μάλιστα επέκρινε την κυβέρνηση ότι «μόλις ανέλαβαν ξήλωσαν ανθρώπους κλειδιά στην ΕΛΑΣ για τη διαχείριση της κρίσης και είδαν τα νησιά μας να βουλιάζουν» αλλά και ότι «καθυστέρησαν προγραμματισμένες δυο μήνες πριν μεταφορές ευάλωτων στην ενδοχώρα».

«Δεν αντιμετωπίζεται το προσφυγικό με εκκενώσεις κτιρίων, αποκλείοντας παιδιά από τα σχολεία και την πρόσβαση στην υγεία. Αυτές οι ενέργειες είναι και αχρείαστες και απάνθρωπες και επικίνδυνες. Είναι οι ενέργειες και οι πολιτικές που έκαναν δημοφιλείς στις χώρες τους τον Όρμπαν και τον Σαλβίνι. Μόνο που αυτοί έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη ως πολιτικοί που διχάζουν τους λαούς τους και αμαυρώνουν το πρόσωπο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Χειροκρότημα για τους γιατρούς και τους γονείς

Μέσα σε πολλά χειροκροτήματα ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τις αντιδράσεις και τις πράξεις αλληλεγγύης ποιυ προέρχονται από την κοινωνία. Συγκεκριμένα συνεχάρη
-τους γιατρούς και το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου της Καβάλας που εμβολίασαν 117 παιδάκια, χωρίς να λογαριάσουν αν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή όχι.
-τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου στη Μυτιλήνη, που έσωσαν ένα μικρό παιδί 12 χρόνων από το Πακιστάν, χωρίς ΑΜΚΑ και αυτό, που κινδύνευε με απόρριψη μοσχεύματος.
-τους συλλόγους γονέων που καταδίκασαν την απομάκρυνση των προσφυγόπουλων από το πρώην 5ο Λύκειο Αθηνών.

«Συνειδητή εξαπάτηση» για τη ΔΕΗ

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για «συνειδητή εξαπάτηση» στο θέμα της ΔΕΗ και «για σχέδιο να μετακυλήσουν τα βάρη στους καταναλωτές και περισσότερα κέρδη στους ανταγωνιστές παρόχους της ΔΕΗ, καθώς και σε όσους αγοράσουν φτηνά χρυσοφόρα κομμάτια της επιχείρησης».

«Οι αυξήσεις όμως θα πλήξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δε θα ωφεληθούν από τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων. Και κυρίως αυτοαπασχολούμενους», προειδοποίησε.

Αρνητικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για τα ΕΛΠΕ λέγοντας πως η εκχώρησή τους σε ιδιώτες είναι «απόφαση φτηνής εκποίησης μιας επιχείρησης με ιδιαίτερο βάρος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δυστυχώς ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής ανευθυνότητας».