ΥΠΟΙΚ: Προς το τέλος Μαΐου η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας

Και ως εκ τούτου η κυβέρνηση περιμένει να ξεκινήσει και η σταδιακή καταβολή μέρους των φορολογικών υποχρεώσεων.
Alistair Berg via Getty Images

Το σχεδιασμό για το καλοκαίρι κάνουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσβλέποντας σε ομαλοποίηση της κατάστασης και αποφυγή θερμοπληξίας των δημόσιων εσόδων. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της δραστηριότητας θα ξεκινήσει περί τα μέσα Μαΐου αρχές Ιουνίου και ως εκ τούτου περιμένουν να ξεκινήσει και η σταδιακή καταβολή μέρους των φορολογικών υποχρεώσεων.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ο προγραμματισμός και οι στόχοι του 2020 δεν έχουν μόνο χαθεί, αλλά η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές σκηνικό. Με δεδομένο ότι η αναστολή καταβολής των φόρων θα εφαρμοστεί και για το μήνα Μάιο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταγράφουν ήδη ένα ολόκληρο τρίμηνο με ελάχιστες ροές εισόδων. Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο θολό εξαιτίας της αδυναμίας να υπάρξει αυτή τη στιγμή πρόβλεψη για το πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη σταδιακή επιστροφή στην φορολογική «κανονικότητα» χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πως θα συμπεριφερθούν οι φορολογούμενοι. Για παράδειγμα η εφαρμογή του TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, γεγονός που αφήνει ανοιχτό και την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης. Πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης της περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι η 31 Ιουλίου, αλλά και πάλι η τελική ημερομηνία θα κριθεί από την πορεία επιστροφής στην ομαλότητα.

Μέχρι τώρα φορολογικές δηλώσεις έσπευσαν να υποβάλλουν όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν «συνωστισμό» τις πρώτες ημέρες προκειμένου οι φορολογούμενοι να πάρουν σειρά για την πληρωμή της επιστροφής φόρου. Στόχος είναι οι πρώτοι που θα υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις με πιστωτικό αποτέλεσμα να πληρωθούν άμεσα.

Φόροι σε αναστολή

Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους που έχει να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η εκ των πραγμάτων συσσώρευση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση των εκκαθαριστικών για τις φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν μέχρι τότε υποβληθεί. Σκέψεις υπάρχουν η πληρωμή της πρώτης δόσης να γίνει τον Αύγουστο, αλλά και πάλι η αναβολή στην καταβολή της πρώτης δόσης δεν δίνει λύση.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τον Αύγουστο θα λήξουν και οι φορολογικές οφειλές Μαρτίου και Απριλίου για τις οποίες υπήρξε αναβολή της καταβολής τους λόγω της κρίσης. Αμέσως μετά ακολουθεί το πρώτο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών και όλες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια νέα ειδική ρύθμιση η οποία θα αφορά μόνο τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, εξαιτίας της αναστολής των πληρωμών που αποφασίστηκε. Εξετάζονται αρκετά σενάρια για τη μορφή που θα έχει η ειδική ρύθμιση με ποιό πιθανό αυτό των 10 ή 12 δόσεων με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Στο τραπέζι υπάρχει και η σκέψη να ανοίξει για περιορισμένο διάστημα και πάλι η ρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή όσοι το επιθυμούν. Κανονικά θα τρέχει και ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων για παλαιότερες οφειλές, η οποία όμως έχει υψηλότερα επιτόκια.

Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο οι φόροι του 2020 να πληρωθούν σε περισσότερες δόσεις. Για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο η καταβολή του φόρου εισοδήματος να γίνει σε 8 μηνιαίες και όχι 3 διμηνιαίες δόσεις. Το ίδιο και για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες και όχι σε 5 όπως γίνεται κανονικά.