Το Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες δεν έχει να κάνει με την ηλικία.
Young business people are discussing together a new startup project. A glowing light bulb as a new idea.
Young business people are discussing together a new startup project. A glowing light bulb as a new idea.
scyther5 via Getty Images

Είσαι νέος επιχειρηματίας; Ήξερες ότι υπάρχει Erasmus για νέους επιχειρηματίες;

Το πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες (EYE) είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων επιχειρηματιών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιτρέπει σε νέους επιχειρηματίες να συνεργαστούν, να καινοτομήσουν και να εξερευνήσουν νέες αγορές.

Το πρόγραμμα έχει ήδη αναπτύξει πάνω από 6.000 επιχειρηματικές σχέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια με στόχο την επίτευξη 10.000 έως το 2020.

Ο νέος επιχειρηματίας (NE) μπορεί να επωφεληθεί και να αποκτήσει εμπειρία και χρήσιμες πληροφορίες επάνω στην εργασία σε μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση σε άλλη συμμετέχουσα χώρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την σωστή έναρξη της επιχείρησης ή να την ενισχύσει με νέες ιδέες και καινοτομίες. Η ΕΕ μπορεί επίσης να επωφεληθεί από την πρόσβαση σε νέες αγορές, τη διεθνή σύμπραξη των επιχειρήσεων και τις πιθανές δυνατότητες συνεργασίας με επιχειρηματικούς εταίρους στο εξωτερικό. Το Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Η επιλεξιμότητα βασίζεται αποκλειστικά στην «ηλικία» της επιχείρησης. Ο Νέος επιχειρηματίας μπορεί να διαμείνει στην άλλη χώρα από 1 έως 6 μήνες και να λαμβάνει το αντίστοιχο μηνιαίο ποσό σαν επιδότηση, ανάλογα με την χώρα, εφόσον καλύπτει τα απαραίτητα κριτήρια επιδότησης.

Ο επιχειρηματίας υποδοχής (HE), είναι ο υποδοχέας για έναν νέο επιχειρηματία και μπορεί να επωφεληθεί με νέες ιδέες και εξειδικευμένες δεξιότητες και γνώσεις από αυτόν, ο οποίος έχει κίνητρα για την νέα επιχείρησή του. Θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία του με έναν νέο επιχειρηματία και να ενεργήσει ως μέντορας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι περισσότεροι επιχειρηματίες υποδοχής απολάμβαναν την εμπειρία τόσο πολύ που αποφάσιζαν αργότερα να φιλοξενήσουν και άλλους νέους επιχειρηματίες.

Πολλαπλά οφέλη

Είναι πραγματικά μια win-win συνεργασία με την οποία και οι δυο μπορούν να ανακαλύψουν νέες ευρωπαϊκές αγορές ή επιχειρηματικούς συνεταίρους, με διαφορετικό τρόπο σκέψης και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μακροπρόθεσμα, υπάρχει και όφελος από από ευρείες ευκαιρίες δικτύωσης και, ενδεχομένως, για μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των φορέων, (π.χ. κοινοπραξίες, δραστηριότητες υπεργολαβίας, σχέσεις αναδόχων-προμηθευτών κ.λπ.).

Επίσης υπάρχουν πολλά πολιτιστικά και προσωπικά οφέλη για τον νέο επιχειρηματία, διότι έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει εμπειρίες με ανθρώπους που προέρχονται από άλλες χώρες και από άλλα οικονομικά συστήματα. Έχει επίσης την δυνατότητα να γνωρίσει νέες κουλτούρες, νέες πόλεις και να ζήσει σε μία νέα εντελώς κατάσταση, ανακαλύπτοντας μέσα από αυτό το ταξίδι τα πάντα σε ότι αφορά την χώρα εγκατάστασης.

Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσει στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από άλλα, ευρωπαϊκά εδάφη, όπως για παράδειγμα η Αλβανία, η Τουρκία ή η Μολδαβία.

.
.

Πώς γίνεται η αίτηση

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα και να κάνει την αίτηση του. Όλα διαχειρίζονται μέσω της ιστοσελίδας και μπορεί ο καθένας να βρει εύκολα πληροφορίες. Επίσης υπάρχει πρακτικό εγχειρίδιο για την αίτηση του νέου επιχειρηματία καθώς επίσης η πλατφόρμα για το «ταίριασμα» με τον επιχειρηματία υποδοχής.

Τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά, δεν απαιτείται η προσκόμιση εγγράφων. Η συμπλήρωση της αίτησης γίνεται στα αγγλικά.

Πριν από την αίτηση

  1. Προετοιμάστε το βιογραφικό σημείωμα στα Αγγλικά

  2. Ετοιμάστε το επιχειρηματικό σας σχέδιο (Business Plan) επίσης στα Αγγλικά

Μετά την αίτηση

Εφόσον η αίτησή σας γίνει δεκτή, έχετε πλήρη πρόσβαση στην λίστα, όπου μπορείτε να συνδεθείτε με τους Επιχειρηματίες Υποδοχής. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του και να συζητήσετε για τις λεπτομέρειες. Εφόσον γίνει το «ταίριασμα» ορίζεται ο χρόνος παραμονής στην ξένη χώρα και είστε έτοιμοι να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία Erasmus.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ενότητα της ΕΕ ή στην επίσημη σελίδα του Προγράμματος.

Υ.Γ Εμπνεύστηκα το άρθρο από προσωπική μου εμπειρία καθώς πριν ένα μήνα (Νοέμβριος 2019) έγινε δεκτή η δική μου αίτηση για το «Erasmus για Νέους επιχειρηματίες» και είμαι σε αναζήτηση υποδοχέα και χώρας. Θα χαρώ να μοιραστείτε μαζί μου ιδέες ή προτάσεις σχετικά με την επιλογή χώρας και πόλης.

Δημοφιλή