ΔΙΕΘΝΕΣ
05/01/2020 22:12 EET | Updated 05/01/2020 23:35 EET

Ερντογάν: Η Τουρκία έχει αρχίσει να στέλνει στρατό στη Λιβύη

Αποστέλλονται και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί.

ASSOCIATED PRESS

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως τουρκικές στρατιωτικές μονάδες έχουν ήδη αρχίσει να μετακινούνται προς τη Λιβύη για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φαγέζ αλ Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη.

Μιλώντας στο CNN Turk, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία στέλνει επίσης και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς.

«Θα υπάρξει ένα κέντρο επιχειρήσεων (στη Λιβύη), ένας Τούρκος αντιστράτηγος επικεφαλής και θα διαχειρίζονται την κατάσταση εκεί πέρα. (Τούρκοι στρατιώτες) σταδιακά μετακινούνται εκεί αυτή τη στιγμή», είπε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι στρατιωτικοί θα συντονίσουν τις ενέργειές τους με τις μάχιμες δυνάμεις στη Λιβύη ενώ επίσης θα αναλάβουν να τις εκπαιδεύουν και να παρέχουν συμβουλές με βάση τις γνώσεις τους. «Θα υπάρχουν διάφορες μονάδες εκεί ως μάχιμες δυνάμεις, δεν θα προέρχονται από τον στρατό μας. Το ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό μας θα συντονίζει την κατάσταση εκεί», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Ορισμένοι δεν αντέχουν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», πρόσθεσε.

O Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα μπορούσαν να συνεργαστούν με διεθνείς εταιρείες για έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ, αναφερόμενος στον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη,είπε πως το να γίνει το Ιράκ ζώνη σύγκρουσης βλάπτει τη σταθερότητα στην περιοχή. 

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Anadolu, Sputnik)

Sponsored Post