CULTURE
08/10/2019 07:27 EEST | Updated 09/10/2019 10:58 EEST

Εργο του Τζεφ Κουνς για τα θύματα του Μπατακλάν διχάζει το κοινό και χαρακτηρίζεται «πορνογραφικό»

Άλλοι βέβαια υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα μοναδικό δώρο που αποδεικνύει την αλληλεγγύη των λαών.

GETTY IMAGES

Διχασμό έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Παρισιού το έργο που ο Αμερικανός γνωστός καλλιτέχνης, Τζεφ Κουνς, δημιούργησε προς τιμήν των θυμάτων της επίθεσης του Μπατακλάν που συγκλόνισε τη Γαλλία το 2015.

Το μπουκέτο με τις έντεκα πολύχρωμες τουλίπες -που συμβολίζουν την αγάπη- έχει ύψος δώδεκα μέτρων ενώ αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κοντά στην Σανζ Ελιζέ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 περισσότερα από 130 άτομα έπεσαν νεκρά μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που έπληξαν ένα μεγάλο στάδιο, εστιατόρια και μπαρ στη γαλλική πρωτεύουσα. Από τα αιματηρά περιστατικά, εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το γλυπτό έχει στηθεί έξω από το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού.

Ο Κουνς ανέφερε ότι δημιούργησε το μπουκέτο με τις τουλίπες για να δείξει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των Αμερικανών για τον γαλλικό λαό μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών, ενώ έσπευσε να επισημάνει πως το 80% των εσόδων, από την πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου προορίζεται για τις οικογένειες των θυμάτων. Το υπόλοιπο 20% θα είναι αφιερωμένο στη συντήρησή του.

Το συμβολικό της κίνησης ωστόσο δεν ήταν μάλλον αρκετό να πείσει τους πάντες για τις καλές προθέσεις του δημιουργού.

Έτσι, δεκάδες Γάλλοι πολίτες αλλά και κριτικοί έργων τέχνης χαρακτήρισαν το έργο «απαίσιο», ακόμη και «πορνογραφικό».

O φιλόσοφος Ιβς Μισό μάλιστα σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό, L’Obs, το είπε ξεκάθαρα. «Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρά πορνογραφικό σχέδιο».

Ένας χρήστης του twitter, εν ονόματι Zιλς Μπραντέ, είπε από την πλευρά του πως βρίσκει τον Κουνς «εντελώς κιτς και ανύπαρκτο στην εικαστική σκηνή».

Ο συνταγματάρχης Έρικ Νογιέ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που κατηγόρησαν τον Τζεφ Κουνς για τη δουλειά του, σημείωσε εκ νέου πως το έργο είναι τρομακτικό. Κάποιοι μάλιστα πρότειναν οι πολίτες να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή καθώς περπατούν.

Άλλοι βέβαια επισημαίνουν πως δεν έχουν κατανοήσει τα αίτια των αντιδράσεων, ενώ κάνουν λόγο για ένα όμορφο και ειλικρινές έργο.

Η Πατρίτσια Κορέια, η κόρη της οποίας σκοτώθηκε από τα πυρά των δραστών, τόνισε στο Associated Press πως «η πράξη είναι μια ισχυρή απόδειξη των στενών σχέσεων ΗΠΑ-Γαλλίας» και πως για εκείνη τα χρώματα αντιπροσωπεύουν τη ζωή.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, δήλωσε ευτυχής κατά την παρουσίαση του έργου ενώ είπε πως πρόκειται για ένα πολύ όμορφο δώρο, «σύμβολο φιλίας και ελευθερίας».

Η δωρεά του έργου του Τζεφ Κουνς είχε ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο του 2016. 

(Με πληροφορίες από BBC)