Euro 2020: Τα γεμάτα γήπεδα στην Ουγγαρία εγείρουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση Ορμπαν ότι χρησιμοποιεί τις κάρτες ανοσίας για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Alex Livesey - UEFA via Getty Images

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί μπήκαν στην Πούσκας Αρένα της Βουδαπέστης την περασμένη εβδομάδα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Euro 2020.

Ηταν ο πρώτος κατάμεστος διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου στην Ευρώπη εδώ και ένα χρόνο - κάτι που οφείλεται εν πολλοίς χάρη στην υιοθέτηση των εγχώριων πιστοποιητικών ανοσίας που εκδίδονται από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Πρόκειται για την μοναδική χώρα από τις δέκα συνδιοργανώτριες, που επέτρεψε να γεμίσει ένα στάδιο, έχοντας στο ενεργητικό της μια από τις πιο επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Οι κάρτες ανοσίας βεβαιώνουν ότι οι κάτοχοί τους έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ή έχουν αναρρώσει από την COVID-19 και τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και σε υπηρεσίες και χώρους όπως ξενοδοχεία, σπα, συναυλίες, θέατρα ή δείπνο σε εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, ενώ οι κάρτες αυτές έχουν επιτρέψει σε πολλούς να ανακτήσουν αρκετές από τις πτυχές της προ-πανδημικής ζωής τους, πολλοί ανησυχούν ότι η χρήση τους θα μπορούσε να επηρεάσει τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Υπήρχε πολύ άγχος στην κοινωνία για πιθανές διακρίσεις», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βιγκ, διευθυντής της ομάδας δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία της Ουγγαρίας. «(Η κυβέρνηση) είπε, «θα υπάρξει η εξής διάκριση μεταξύ των ανθρώπων: εκείνοι που έχουν την κάρτα εμβολιασμού και εκείνοι που δεν το κάνουν ».

Η προμήθεια εμβολίων στην Ουγγαρία από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της εξασφάλισε γρήγορα το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στο μπλοκ των 27 μελών μετά τη Μάλτα. Περισσότερο από το 66% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι περισσότεροι από εκείνους που επιθυμούν να εμβολιαστούν το έχουν ήδη κάνει, ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει επιβραδυνθεί δραματικά. Κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 2 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να μην έχουν κάρτα ανοσίας, γεγονός που τους περιορίζει από πολλές ευκαιρίες που διατίθενται στους κατόχους των καρτών.

Αυτοί οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους αποτελούν τη στρατηγική της κυβέρνησης να παρέχει κίνητρα για εμβολιασμό, δήλωσε ο Βιγκ.

«Η κάρτα εμβολιασμού και η στρατηγική πίσω από αυτήν ήταν καλή από την πλευρά της κυβέρνησης. Δηλαδή, ώθησε τους ανθρώπους στον εμβολιασμό», είπε.

Ωστόσο, σε δήλωση της τον Απρίλιο, η Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών της Ουγγαρίας υποστήριξε ότι οι κάρτες κάνουν διακρίσεις έναντι εκείνων που «λόγω της κατάστασης της υγείας τους, δεν μπορούν να εμβολιαστούν προσωρινά ή μόνιμα», όπως οι γυναίκες σε ορισμένα στάδια της εγκυμοσύνης ή εκείνους με χρόνιες παθήσεις που κάνουν τον εμβολιασμό αδύνατο.

Αυτοί οι άνθρωποι, και άλλοι που δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική διαδικτυακή εγγραφή στην εμβολιαστική πλατφόρμα λόγω έλλειψης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, αντιμετωπίζουν διακρίσεις, υποστήριξε η ομάδα.

Περισσότεροι από 60.000 οπαδοί βρέθηκαν στις κερκίδες της Πούσκας Αρένα την περασμένη εβδομάδα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Euro, αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας συνεχίζει να περιορίζει άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, όπως διαμαρτυρίες για όσους δεν έχουν κάρτα ανοσίας, επικαλούμενη ανησυχίες για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Στις αρχές Ιουνίου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη ενάντια σε σχέδια του δεξιού πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, να φιλοξενήσουν ένα κινεζικό πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας, σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τους κανόνες που περιορίζουν τις υπαίθριες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή 500 ατόμων χωρίς κάρτα ανοσίας, χώρισαν την πορεία σε πολλές μικρότερες ομάδες.

Είναι τέτοιες περιπτώσεις, είπε ο Βιγκ, που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τις κάρτες πανδημίας και ανοσίας για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων παρά τη δραματική βελτίωση των δεικτών της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.

«Περισσότερο από το 50-55% της κοινωνίας είχε ήδη εμβολιαστεί, (αλλά) οι διαδηλώσεις είναι ακόμη αδύνατες. Αυτή είναι μια πολύ σαφής παραβίαση των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Βιγκ.

«Η κυβέρνηση έχει κάποια εξουσία να περιορίσει αυτά τα δικαιώματα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα εάν είναι απαραίτητο και εάν οι περιορισμοί είναι ανάλογοι με... τον στόχο που θέλει να επιτύχει, αλλά όχι για παρατεταμένο ή απεριόριστο χρόνο», πρόσθεσε.

Δημοφιλή