Έξι στους δέκα Αμερικανούς υπέρ των διαδηλωτών για τον θάνατο του Φλόιντ και κατά των χειρισμών Τραμπ

Διχασμένοι οι Αμερικανοί για τον τρόπο που αντιδρά η αστυνομία.
OLIVIER DOULIERY via Getty Images

Η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στους χειρισμούς του αμερικακνού προέδρου.

Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos γαι λογαριασμό τoυ Reuters το 64% των αμερικανών ενηλίκων δηλώνει πως κατανοεί όσους βγαίνουν στο δρόμο και διαδηλώνουν ή συμφωνεί μαζί τους, ένα το 27% δεν συμφωνεί και ένα 9% απάντησε ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη.

Το εύρημα υπογραμμίζει το πολιτικό ρίσκο που αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή γραμμή έναντι των κινητοποιήσεων και πλέον απειλεί να αναπτύξει στρατό για να καταστείλει όχι μόνο τα βίαια επεισόδια που συχνά ξεσπούν αλλά και τις διαδηλώσεις τα βίαια επεισόδια.

Σημειώνεται πως το 55% των Αμερικανών επίσης δεν εγκρίνει τον τρόπο που χειρίζεται ο Τραμπ το θέμα των κινητοποιήσεων, με το 40% να λέει πως διαφωνεί «σθεναρά», ενώ ένα τρίτο εγκρίνει την αντίδρασή του, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο που εκφράζει ικανοποίηση για την δουλειά που κάνει γενικά ως Πρόεδρος (39%).

Χωριστή δημοσκόπηση των Ipsos και Reuters κατέδειξε ότι το προβάδισμα του Μπάιντεν επί του Τραμπ βρίσκεται στις δέκα μονάδες (47% - 37%) και είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε έρευνα του ινστιτούτου και του πρακτορείου αφότου ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα πρακτικά επικράτησε στην κούρσα για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, στις αρχές του Απριλίου.

Το ποσοστό των αυτοπροσδιοριζόμενων ως ανεξάρτητων ψηφοφόρων που διαφωνεί με την προσέγγιση του Τραμπ είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό στο γενικό δείγμα.

Ακόμη όμως και μεταξύ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι, η στήριξη στους χειρισμούς Τραμπ δεν είναι καθολική αφού τους στηρίζει ένα 67%, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από εκείνο που επιβεβαιώνει τον υψηλό βαθμό συσπείρωσης στο κόμμα, όσων δήλωσαν ευχαριστημένοι από τη θητεία του συνολικά (82%).

Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι όσον αφορά τον τρόπο που αντιδρά η αστυνομία. Το 43% θεωρεί πως το χειρίζεται καλά αλλά το 47% διαφωνεί. Όπως θα περίμενε κανείς, το ποσοστό όσων κρίνουν πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κάνουν καλή δουλειά είναι υψηλότερο στις τάξεις των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, ενώ το ποσοστό όσων διαφωνούν είναι υψηλότερο στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Οι δύο δημοσκοπήσεις έγιναν μέσω Διαδικτύου, στα αγγλικά, σε εθνικό επίπεδο.

Στην έρευνα για τις διαδηλώσεις, το δείγμα ήταν 1.004 αμερικανοί ενήλικοι και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%. Σε αυτήν για τις επιδόσεις του Τραμπ συνολικά και τις προεδρικές εκλογές, το δείγμα ήταν 1.113 αμερικανοί ενήλικοι και το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±3%.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή