ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2019 21:19 EEST | Updated 26/05/2019 23:03 EEST

Exit polls στη Γαλλία: Στην πρώτη θέση η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν

Στην τρίτη θέση, ως έκπληξη, τοποθετούνται οι Πράσινοι.

Marine Le Pen sort du bureau de vote à Hénin-Beaumont, le 26 mai 2019|DENIS CHARLET

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις σημερινές ευρωεκλογές, σύμφωνα με δύο exit poll των ινστιτούτων IFOP και Elabe.

Το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe. Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

Αποδέχεται την ήττα ο Γάλλος Πρωθυπουργός

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι αποδέχεται τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών «με ταπεινότητα αλλά και αποφασιστικότητα».

«Οταν έρχεσαι δεύτερος σε κάποιες εκλογές, δεν μπορεί να δηλώσεις ότι κέρδισες», παραδέχθηκε ο Φιλίπ, αν και επεσήμανε ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα και στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιβεβαιώνουν ότι η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν το 2017 στην προεδρία της χώρας απέναντι στη Λεπέν άλλαξε τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας: «Δεν υπάρχον πλέον οι παλαιοί διχασμοί», σχολίασε.

Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ψηφοφόρων «δυνατά και ξεκάθαρα», κατέληξε ο Φιλίπ και υποσχέθηκε να προσπαθήσει να κάνει περισσότερα «για τις επαρχίες που νιώθουν παραμελημένες» και «να κάνουμε τις πολιτικές μας πιο ανθρώπινες χωρίς να χάσουμε τη φιλοδοξία και την τόλμη μας».

Την ίδια ώρα το περιβάλλον του Μακρόν αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει «να εντείνει τη δεύτερη πράξη της θητείας του» και «δεν θα αλλάξει πορεία», επεσήμανε σήμερα πηγή από το περιβάλλον του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του είναι αντιμέτωποι με μεγάλη κοινωνική κινητοποίηση από τα μέσα Νοεμβρίου, με διαδηλώσεις «κατά των αδικιών» αλλά και της οικονομικής πολιτικής να πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο.

«Η πορεία όπως αυτή έχει ανακοινωθεί θα συνεχιστεί. Στόχος είναι οι Γάλλοι να μπορέσουν να αισθανθούν την αλλαγή», συνέχισε η ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

Sponsored Post