Φάρμακο για το άσθμα μειώνει δραστικά τα συμπτώματα ακραίων αλλεργικών σοκ

Περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από αλλεργία σύμφωνα με νέα έρευνα.
SrdjanPav via Getty Images

Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, τα οστρακοειδή και άλλες τροφές, μερικές φορές μπορεί να αποδειχθούν έως και θανατηφόρες. Τις περισσότερες φορές ωστόσο, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις με συμπτώματα όπως το πρήξιμο στη γλώσσα και τον λαιμό ή και τα εξανθήματα.

Αυτά ωστόσο, είναι πράγματα που λίγο-πολύ τα γνωρίζαμε. Τα καλά νέα, είναι ότι έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο New England Journal of Medicine ανακάλυψε ότι ένα φάρμακο για το άσθμα, γνωστό ως omalizumab, προστατεύει τα άτομα με σοβαρές αλλεργίες από ακραίες, θανατηφόρες αντιδράσεις.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 3 ενήλικες και 177 παιδιά με σοβαρές διατροφικές αλλεργίες, διαπίστωσε ότι μετά από 4 μήνες θεραπείας, το 67% όσων είχαν λάβει το φάρμακο, ήταν σε θέση να καταναλώσουν το προϊόν στο οποίο είχαν αλλεργία, χωρίς να αρρωστήσουν βαριά.

Το omalizumab δοκιμάστηκε σε άτομα με αλλεργίες στα φιστίκια, τα κάσιους, το γάλα, τα αυγά, τα καρύδια, το σιτάρι και τα φουντούκια και αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση όλων των αλλεργικών αντιδράσεων.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Ρόμπερτ Γουντ, ειδικός παιδιατρικής αλλεργίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε ότι «το εν λόγω φάρμακο θα πρέπει να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά για κάθε διαφορετική αλλεργία», συμπεριλαμβανομένων και των μη τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων, όπως οι αυτοάνοσες παθήσεις και το έκζεμα.

Για να είμαστε σαφείς: Το φάρμακο δεν καταστέλλει δια παντός την αλλεργία. Απλώς βοηθά όσους άλλοτε είχαν ακραίες αλλεργικές αντιδράσεις να υποφέρουν λιγότερο όταν έρχονται σε επαφή με την αιτία του κακού.

Το omalizumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα. Οι ερευνητές εξετάζουν εάν ένα άλλο μονοκλωνικό αντίσωμα, το dupilumab, το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει άτομα με τροφικές αλλεργίες.