CULTURE
23/04/2020 07:27 EEST

Φεστιβάλ Αθηνών: Online η θρυλική «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή

Θα ακολουθήσει η προβολή και άλλων παραστάσεων του Φεστιβάλ.

Φωτογραφία: Εύη Φυλακτού
Αμαλία Μουτούση (Αντιγόνη), Λευτέρης Βογιατζής (Κρέοντας)

Ανατρέχοντας στο πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό του παρελθόντος, το Φεστιβάλ Αθηνών ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού «Μένουμε σπίτι με τον Πολιτισμό», προβάλλοντας διαδικτυακά ορισμένες από τις παραστάσεις και τις συναυλίες που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα τα τελευταία χρόνια, και των οποίων η βιντεοσκόπηση έγινε σε μορφή που επιτρέπει την αναμετάδοσή τους. 

Η πρωτοβουλία εγκαινιάζεται με την περίφημη παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η υποδοχή της, το 2006, ήταν τόσο θερμή ώστε, κατ’ εξαίρεση για τα δεδομένα του Φεστιβάλ, επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά, ανοίγοντας το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2007.

Αυτήν τη δεύτερη εκδοχή της παράστασης θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά από το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, το Σάββατο 25 Απριλίουαπό τις 19:00, και για 24 ώρες

Θα ακολουθήσει, σταδιακά, η προβολή και άλλων παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Φωτογραφία: Εύη Φυλακτού
Αντιγόνη, Επίδαυρος 2007
Φωτογραφία: Εύη Φυλακτού
Αντιγόνη
Φωτογραφία: Εύη Φυλακτού
Λευτέρης Βογιατζής (Κρέοντας), Νίκος Κουρής (Αίμονας)

Κατερίνα Ευαγγελάτου: Μια παράσταση χαραγμένη στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν

«Το ζωντανό Θέατρο, η Μουσική, ο Χορός δεν κινδυνεύουν από αυτές τις βραχύβιες λύσεις ανάγκης για τις διψασμένες μας ψυχές. Σας προσφέρουμε ορισμένες ξεχωριστές στιγμές από την Ιστορία μας, με την ελπίδα να ανταμώσουμε σύντομα στα Θέατρά μας» αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ σε σημειώμα της και προσθέτει: «Η αρχή γίνεται με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Λευτέρη Βογιατζή, μια παράσταση με την οποία έχω βαθύ προσωπικό δεσμό. Εργάστηκα στην εξάμηνη προετοιμασία της, το 2006, και την είδα να γεννιέται από την πρώτη-πρώτη συντακτική ανάλυση του αρχαίου κειμένου, άγουρη εγώ, να ξαναβουτάω στα Αρχαία του Λυκείου, μέχρι το αποθεωτικό χειροκρότημα στην Επίδαυρο. Μια εμπειρία ζωής, που με καθόρισε. Μια παράσταση χαραγμένη στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν. Ελπίζουμε να απολαύσετε την απεικόνισή της, έτσι όπως ταξίδεψε στον Χρόνο, για να (ξανα)γευτείτε την πραγματικά σπάνια αύρα της. Ένα ανοιξιάτικο δώρο από όλους εμάς εδώ, στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Πίσω από κάθε έργο υπάρχει ο μόχθος πολλών ανθρώπων. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους καλλιτέχνες που έδωσαν την άδεια να προβληθούν τα έργα τους».

Αντιγόνη του Σοφοκλή 

Συντελεστές

Μετάφραση Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία Λευτέρης Βογιατζής

Σκηνικά - Κοστούμια Χλόη Ομπολένσκι

Φωνητική αγωγή, σύνθεση και οργάνωση μουσικών θεμάτων Σπύρος Σακκάς  Κίνηση Ερμής Μαλκότσης

Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθοί σκηνοθέτη Κατερίνα Ευαγγελάτου, Βαγγέλης Ζλατίντσης

Βοηθοί σκηνογράφου Malika Chaveau, Σοφία Κατσιλιέρη

Κατασκευή σκηνικού Βασίλης Σακκής

Ράψιμο κοστουμιών Παναγιώτα Τσοπανάκη

Χειρισμός φωτισμού Παναγιώτης Ψύχας

Βοηθός φωτιστή Νίκος Βλασόπουλος

Φροντιστής Χρήστος Μαύρος

Οργάνωση παραγωγής Βαρβάρα Λαζαρίδου 

Διανομή

Αμαλία Μουτούση (Αντιγόνη)

Εύη Σαουλίδου (Ισμήνη)

Λευτέρης Βογιατζής (Κρέοντας)

Δημήτρης Ήμελλος (Φύλακας)

Νίκος Κουρής (Αίμονας)

Αγλαΐα Παππά (Τειρεσίας)

Αλεξία Καλτσίκη (Άγγελος)

Νικόλας Παπαγιάννης (Ευρυδίκη)

Ρηνιώ Κυριαζή (Εξάγγελος)

Χορός

Δημήτρης Αγαρτζίδης, Θανάσης Βλαβιανός, Λευτέρης Βογιατζής, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Θανάσης Δόβρης, Δημήτρης Ήμελλος, Αλεξία Καλτσίκη, Γιάννης Κλίνης, Παναγιώτης Κλίνης, Κωστής Κορωναίος, Νίκος Κουρής, Ρηνιώ Κυριαζή, Βέρα Λάρδη, Στράτος Μενούτης, Αμαλία Μουτούση, Νικόλας Παπαγιάννης, Αγλαΐα Παππά, Απόστολος Πελεκάνος, Σπύρος Περδίου, Εύη Σαουλίδου, Δημήτρης Σδρόλιας, Αμαλία Τσεκούρα, Μενέλαος Χαζαράκης, Θανάσης Χαλκιάς, Χάρης Χαραλάμπους

Φωτογραφία: Εύη Φυλακτού
Αντιγόνη