Φεστιβάλ Καννών: Η τιμητική βράβευση του Αλέν Ντελόν και τα δάκρυα στη σκηνή

Το βραβείο έδωσε η κόρη του και ηθοποιός, Ανούσκα Ντελόν.
Stephane Cardinale - Corbis via Getty Images

Ο Αλέν Ντελόν έλαβε το τιμητικό βραβείο για την καριέρα του στον κινηματογράφο που μετρά έξι δεκαετίες, την Κυριακή κατά τη διάρκεια του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και την κριτική που δέχθηκε για τις ομοφοβικές απόψεις του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό υπερασπίστηκε την απόφαση για τη βράβευση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την πρώτη μέρα του φεστιβάλ.

«Υπάρχει ενα πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος και περήφανος, αυτό είναι η καριέρα μου. Και αυτός ο Χρυσός Φοίνικας μου δόθηκε για την καριέρα μου, για τίποτα άλλο και γι’αυτό το λόγο είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος», δήλωσε ο - εμφανώς συγκινημένος - Ντελόν στη σκηνή κατά την παραλαβή του βραβείου, το οποίο παρέδωσε η κόρη του, Ανούσκα Ντελόν.

Ο Ντελόν έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες - ορόσημο για τον κινηματογράφο, ανάμεσά τους και η «The Leopard» του Λουκίνο Βισκόντι, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών, το 1963.

Πριν περπατήσει στο κόκκινο χαλί, ο Ντελόν δήλωσε σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Journal Du Dimanche» (JDD) ότι δεν είναι κατά του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων. «Δεν με νοιάζει, οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί. Αλλά είμαι κατά της υιοθεσίας από δυο ανθρώπους του ίδιου φύλου». Επιπλέον, μίλησε για τη σχέση του με τις γυναίκες και τις δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν σχετικά με τη βία εναντίον τους. «Είπα ότι θα χτυπούσα ποτέ γυναίκα; Ναι. Και θα έπρεπε να προσθέσω ότι έχω δεχθεί περισσότερα χαστούκια από όσα έχω δώσει. Ποτέ δεν κακοποίησα κάποια γυναίκα στη ζωή μου. Εκείνες, ωστόσο, με κακοποίησαν αρκετά», είπε ο ηθοποιός.

Ο Αλέν Ντελόν στο κόκκινο χαλί
Gisela Schober via Getty Images
Ο Αλέν Ντελόν και η κόρη του, Ανούσκα Ντελόν
Mike Marsland via Getty Images
Ο Αλέν Ντελόν και η κόρη του, Ανούσκα Ντελόν
Gisela Schober via Getty Images
Βράβευση του Αλέν Ντελόν στις Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών
Stephane Mahe / Reuters
Η βράβευση του Αλέν Ντελόν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών
Stephane Mahe / Reuters
Η βράβευση του Αλέν Ντελόν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών
Stephane Mahe / Reuters
Αγκαλιά με την κόρη του, Ανούσκα Ντελόν στη σκηνή
Stephane Mahe / Reuters
Ο Αλέν Ντελόν με την κόρη του, Ανούσκα Ντελόν
VALERY HACHE via Getty Images

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή