ΔΙΕΘΝΕΣ
20/03/2020 12:27 EET

Φινλανδία κατά ΠΟΥ: Δεν κατανοεί τι συμβαίνει όταν ζητά εξετάσεις όλων των ύποπτων κρουσμάτων

«Δεν κάνουμε όσα περισσότερα τεστ γίνεται, αλλά όσα χρειάζεται» εξηγούν οι αρχές θέτοντας και θέμα επάρκειας πόρων.

HEIKKI SAUKKOMAA via Getty Images
Λήψη δείγματος από επιβάτη αυτοκινήτου που προσήλθε σε σταθμό drive in για εξέταση για τον κορονοϊό (Φινλανδία). 

Πριν μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα προγράμματα εξετάσεων για τον κορονοϊό τονίζοντας πως θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξουν όλα τα ύποπτα κρούσματα.

«Δεν μπορούν (σ.σ. οι χώρες) να καταπολεμήσουν αυτή την πανδημία με τα μάτια τους...Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε» δήλωσε με έμφαση ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξηγώντας πως χωρίς την διενέργεια τεστ τα κρούσματα δεν μπορούν να απομονωθούν και η αλυσίδα της λοίμωξης δεν θα σπάσει. 

Ωστόσο, αρκετές φαίνεται να είναι οι χώρες που έχουν αναπτύξει συγκεκριμένες πολιτικές ιεραρχώντας ποιοι  θα υποβάλλονται σε εξέταση και καταγράφοντας μόνο τα σοβαρά περιστατικά που προσέρχονται στα νοσοκομεία. Π.χ. πολιτική της Ιταλίας, όπως αναφέρεται και  σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters για τους ηλικιωμένους που καταγγέλλεται πως πεθαίνουν σε  οίκους ευγηρίας από κορονοϊο χωρίς ποτέ να εξεταστούν ή να νοσηλευτούν, είναι πως σε τεστ για τον κορονοϊό, υποβάλλονται μόνο όσοι προσέρχονται σε νοσοκομεία και κάνουν εισαγωγή. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος ενώ ο ιός μεταδίδεται από ασθενείς που δεν εξετάζονται. Γι′ αυτό και ο περιορισμός στο σπίτι είναι πιο αναγκαίος. 

Η χώρα όμως που έρχεται να αμφισβητήσει ευθέως και ανοιχτά τη σύσταση του Π.Ο.Υ είναι η Φινλανδία κατηγορώντας τον Οργανισμό ότι μάλλον δεν κατανοεί τι πραγματικά συμβαίνει ενώ επισημαίνει και μια μεγάλη αλήθεια, που αφορά την πλειοψηφία των χωρών, δηλαδή την έλλειψη πόρων που απαιτείται για την ευρεία διενέργεια των τεστ. 

«Δεν κατανοούμε τις εντολές του ΠΟΥ για τα τεστ. Πλέον δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την ασθένεια από τον κόσμο. Αν κάποιος το ισχυριστεί αυτό, δεν κατανοεί τις πανδημίες», δήλωσε ο επικεφαλής υγειονομικής ασφάλειας της Φινλανδίας Μίκα Σάλμινεν προσθέτοντας πως η χώρα μπορεί να διενεργεί τεστ σε περίπου 1.500 ανθρώπους ημερησίως, αλλά αυτή τη στιγμή δεν εξαντλεί τις δυνατότητές της.

«Δεν κάνουμε όσα περισσότερα τεστ γίνεται, αλλά όσα χρειάζεται», εξήγησε. «Οι ασθενείς που μπορούν να παραμείνουν σπίτι τους δεν θα ωφεληθούν από τα τεστ», πρόσθεσε ο Σάλμινεν σύμφωνα με το Reuters.

Μέχρι χθες είχαν εξεταστεί περί τα 3.000 άτομα ενώ όπως επισημαίνουν οι αρχές στη Φινλανδία  ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι 200 ή 300 φορές μεγαλύτερος από τα 400 επιβεβαιωμένα και καταγεγραμμένα. Σημειώνεται πως στην χώρα δεν έχει αναφερθεί κανένας νεκρός. 

Διευκρινίζεται πως οι υγειονομικές αρχές στη Φινλανδία περιορίζουν τη διενέργεια τεστ  για τον κορονοϊό στις πλέον ευάλωτες ομάδες και στο υγειονομικό προσωπικό. Η δε εθνική υπηρεσία Υγείας εξήγησε ότι η διενέργεια τεστ σε όλους τους ανθρώπους που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα θα αποτελούσε σπατάλη υγειονομικών πόρων.