ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/05/2020 19:36 EEST

Φονικό Ανώγεια: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία – Γκρίζα σημεία και αντιφάσεις

Διαφορετικές εκδοχές έδωσαν οι μάρτυρες που εξετάστηκαν.

Eurokinissi

Αρκετά είναι τα «γκρίζα» σημεία στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης με την ανταλλαγή πυροβολισμών στα Ανώγεια της Κρήτης, με θύματα τον Ελευθέριο Καλομοίρη και τον Γιώργο Ξυλούρη.

Ο μάρτυρας-«κλειδί», ο κτηνοτρόφος που τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, δεν βοήθησε με την κατάθεσή του τις Αρχές, ενώ διαφορετικές εκδοχές έδωσαν οι μάρτυρες που εξετάστηκαν. Ακόμα δεν είναι ευκρινές ούτε πως ξέσπασε ο καυγάς που οδήγησε στην τραγωδία. Ο Μανώλης Καλομοίρης, ο 29χρονος που φέρεται να σκότωσε τον γείτονά του Γιώργο Ξυλούρη, υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι «εγώ δεν είχα καμία διαφορά με τον Γιώργο Ξυλούρη. Ο πατέρας μου είχε διαφορές μαζί του, για κτηματικά θέματα που ο πατέρας μου με διαβεβαίωνε ότι είναι για ασήμαντους λόγους».

Ο 29χρονος παραδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, την επομένη δηλαδή του φονικού, επί της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου-Ηρακλείου, στο ύψος του Δήμου Μυλοποτάμου, παραδίδοντας στους αστυνομικούς ένα πιστόλι (Beretta Gardone).

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί πήραν καταθέσεις μαρτύρων από το συγγενικό περιβάλλον των δύο θανόντων, ακούγοντας διαφορετικές απόψεις για όλα όσα συνέβησαν:

«Εξέταση μαρτύρων συγγενικού περιβάλλοντος των δύο θανόντων προκύπτουν τα εξής:

Από το συγγενικό περιβάλλον του Ελευθέριου Καλομοίρη προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το περιστατικό ξεκίνησε από αντιπαράθεση των δύο νεαρότερων εμπλεκομένων και ο Ελευθέριος Καλομοίρης ενεπλάκη στην πορεία, με αποτέλεσμα το θανάτισμο τραυματισμό του από τον Γιώργο Ξυλούρη, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πως προήλθε ο θάνατος του τελευταίου.

Από το συγγενικό περιβάλλον του Γιώργου Ξυλούρη προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το περιστατικό ξεκίνησε ομοίως από αντιπαράθεση του Γιώργου Ξυλούρη με τον Μανώλη Καλομοίορη, που οδήγησε τον πρώτο να οπλιστεί και να επιστρέψει στο σημείο, πλην όμως ο θάνατος και των δύο αντρών αποδίδεται αποκλειστικά στην ένοπλη δράση του Μανώλη Καλομοίρη».

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν, παρουσία Εισαγγελέα, στα σπίτια του Μανώλη Καλομοίρη και του θανόντα πατέρα του Ελευθέριο Καλομοίρη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 20 φυσίγγια, μία κενή γεμιστήρα πιστολιού μάρκας Walhter. Έρευνα έγινε και στο σπίτι του Γιώργου Ξυλούρη, όπου βρέθηκαν γεμιστήρας πιστολιού μάρκας Glock μία καραμπίνα Maverick, της οποίας η άδεια είχε λήξει από το 2017 στο όνομα του Γιώργου Ξυλούρη.

 

Η κατάθεση του τραυματία

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες των αστυνομικών ότι θα έριχνε φως στην υπόθεση η κατάθεση του άντρα που δέχτηκε αδέσποτη σφαίρα και τραυματίστηκε στο πόδι, κατά τη διάρκεια της φονικής συμπλοκής.

Παρότι αστυνομικός κατέθεσε ότι ο κτηνοτρόφος και συγχωριανός των εμπλεκομένων προσπάθησε να βοηθήσει, εμποδίζοντας τη σύγκρουση των δύο αντρών, εκείνος υποστηρίζει ότι δεν είδε τίποτα από όλα όσα συνέβησαν.

Συγκεκριμένα κατέθεσε: «Είμαι κτηνοτρόφος και μένω μόνιμα στα Ανώγεια. Το βράδυ του Σαββάτου δεν θυμάμαι ακριβώς την ώρα έκανα βόλτα στο χωριό των Ανωγείων με το αυτοκίνητό μου. Ενώ βρισκόμουν στο Περαχώρι είδα μία αναμπουμπούλα από άτομα και σταμάτησα να δω τι συμβαίνει. Μόλις κατέβηκα από το αμάξι και πλησίασα άκουσα πυροβολισμό και ένιωσα έναν πόνο στο αριστερό πόδι κάτω από το γόνατο. Κατευθείαν μάτωσε το πόδι μου και έπεσα κάτω. Μετά από ώρα ξύπνησα στο φορείο του Κέντρου Υγείας Ανωγείων. Δεν θυμάμαι ποιος ήταν στο περιστατικό ούτε ποιος πυροβόλησε. Στο σημείο βρίσκονταν περίπου 20-30 άτομα χωρίς να διακρίνω ποιος έκανε τι. Παρέμεινα στο κέντρο υγείας 1-1 ώρες και στη συνέχεια με έφερε ασθενοφόρο στο ΠΑΓΝΗ, όπου βρίσκομαι στο Χειρουργικό Τμήμα των Επείγονταν Περιστατικών.

Στην ερώτηση εάν γνωρίζει τους εμπλεκομένους στο περιστατικό απάντησε ότι «ναι τους ξέρω, καθώς είναι συγχωριανοί μου. Δεν έχω με κανέναν συγγενική σχέση, ούτε κάνω με κάποιον κολλητή παρέα. Τους γνωρίζω απλά, καθώς είμαστε κλειστή κοινωνία.

Δεν γνωρίζω εάν είχαν διαφορές μεταξύ τους, ούτε εάν είχε συμβεί κάποιο επεισόδιο άλλο μεταξύ τους. Το μόνο που μπορώ να πω για το περιστατικό είναι ότι υπήρχε κόσμος πολύς στο Περιχώρι και ότι σταμάτησα να τι συμβαίνει. Δεν είδα ποιος πυροβόλησε και άκουσα έναν πυροβολισμού και μετά έπεσα κάτω. Δεν θυμάμαι ποιος άλλος ήταν στο σημείο αλλά εκεί που έγινε το περιστατικό βρίσκονται τα σπίτια και των δύο συγχωριανών μου».

 

Η κατάθεση του Καλομοίρη

Με λεπτομέρειες περιέγραψε στην κατάθεσή του ο 30χρονος Μανώλης Καλομοίρης όλα όσα έγιναν  το μοιραίο βράδυ του Σαββάτου στα Ανώγεια της Κρήτης.

Ο 30χρονος κατηγορείται ότι τραυμάτισε θανάσιμα τον 32χρονο Γιώργο Ξυλούρη και ότι τραυμάτισε στο αριστερό γόνατο τον 23χρονο Ε.Ν., ο οποίος δέχτηκε αδέσποτη σφαίρα.

Παραθέτουμε αυτούσια την κατάθεσή του στους αστυνομικούς της Ασφάλειας:

«Την 2-5-2020 και ώρα 22.00 βρισκόμουν στο πατρικό μου στα Ανώγεια και καθόμουν στο πεζοδρόμιο έξω από αυτό. Ενώ καθόμουν, ήρθε και πάρκαρε έξω από το σπίτι το αυτοκίνητό του ο Γιώργος Ξυλούρης και εν συνεχεία ήρθε προς το μέρος μου και φαινόταν αγριεμένος. Εγώ τον ρώτησα τι συμβαίνει, αυτός μου απάντησε ότι ψάχνει τον πατέρα. Εν συνεχεία τον ρώτησα για ποιο λόγο τον ψάχνει και αυτός μου απάντησε ’Ρουφιάνος είναι και γκεσταμπίτες είστε» και με απώθησε σπρώχνοντάς με».

«Τότε εγώ τον χτύπησα στο πρόσωπο με τη γροθιά μου και εν συνεχεία αυτός έφυγε τρέχοντας, προς την οικία του η οποία είναι σε απόσταση τριάντα περίπου μέτρων από το πατρικό μου. Μετά εγώ μπήκα μέσα στο σπίτι, στο οποίο βρισκόταν ο πατέρας μου Ελευθέριος Καλομοίρης και η μητέρα μου, στους οποίους είπα το περιστατικό. Εν συνεχεία πήγα στο μπάνιο να πλυθώ, μετά από λίγη ώρα άκουσα τη μάνα μου να φωνάζει και ένα πυροβολισμό χωρίς να γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει».

Τότε πήγα και πήρα το πιστόλι του πατέρα μου, το οποίο είχε φυλαγμένο σε ένα συρτάρι στο έπιπλο της τηλεόρασης και βγήκα στο δρόμο να δω τι συμβαίνει. Όταν βγήκα στο δρόμο, είδα δεξιά τη μητέρα μου να ουρλιάζει και μπροστά της δύο άτομα πεσμένα στο έδαφος χωρίς να γνωρίζω ποιοι ήταν. Τότε πλησίασα και είδα τον πατέρα μου ξαπλωμένο στο έδαφος κοιτώντας προ τα πάνω και δίπλα του πεσμένος ο Γιώργος Ξυλούρης, κρατώντας στο χέρι του ένα όπλο».

«Έπιασα τον πατέρα μου και είδα ότι είχε μία τρύπα στο στήθος, ενώ τα μάτια και το στόμα του ήταν ανοιχτά. Τη στιγμή υπέθεσα ότι ο πατέρας μου ήτα νεκρός και θόλωσα. Άρχισα να πυροβολώ τον Γιώργο Ξυλούρη, πολλές φορές, χωρίς να θυμάμαι πόσες ακριβώς, στη συνέχεια πέταξα το όπλο στο δρόμο και προσπάθησα να σηκώσω τον πατέρα μου φωνάζοντας προς τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί να τον βοηθήσουν».

«Σήκωσα τον πατέρα μου και τον έβαλα στην καρότσα του οχήματος του Ε.Ν., ο οποίος ήταν επίσης στο σημείο και ξεκινήσαμε για το Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Όταν φτάσαμε εκεί κατέβασα τον πατέρα μου και τον έβαλα σέρνοντας μέσα, όπου τον έβαλα σε ένα φορείο. Μετά από λίγο που κατάλαβα ότι ήταν νεκρός έφυγα από το Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Όσον αφορά στον τραυματισμό του Ε.Ν. δεν γνωρίζω πως τραυματίστηκε, εγώ σίγουρα δεν έστρεψε το όπλο προς το μέρος του».