ΔΙΕΘΝΕΣ
31/10/2021 14:52 EET | Updated 31/10/2021 15:12 EET

G20- Κλιματική αλλαγή: Έκκληση για «ουσιαστική» δράση, μα λίγες σαφείς αναφορές

Τι περιλαμβάνει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Guglielmo Mangiapane via Reuters

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο έκαναν έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική» δράση για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο είδε το Reuters εν όψει της δημοσιοποίησής του.

Ωστόσο, το ανακοινωθέν περιλαμβάνει λίγες αναφορές σε σαφείς δράσεις και καμία αναφορά στην καταληκτική ημερομηνία του 2050 για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

COP26: «Τελευταία μας ελπίδα» για να μείνει «ζωντανός» ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου

Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν «αν είναι απαραίτητο», ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σε κοντινή απόσταση απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Από πλευράς του ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας ζήτησε από τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να πάνε από τα λόγια σε πράξεις, προειδοποιώντας ότι πρόκειται κυριολεκτικά για την τελευταία ευκαιρία και καλώντας σε συνεργασίες μεταξύ του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα για να επιτευχθούν οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που χρειάζονται για τη μετάβαση σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα αντισταθμίσουν την άνοδο των θερμοκρασιών. 

«Είναι αδύνατον να μην ακούμε τις απελπισμένες φωνές νέων που σας βλέπουν ως τους επιτρόπους του πλανήτη, να κρατάτε τη βιωσιμότητα του μέλλοντός τους στα χέρια σας» είπε ο Κάρολος στους προέδρους και πρωθυπουργούς που συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- Associated Press