ΔΙΕΘΝΕΣ
01/10/2018 18:26 EEST | Updated 02/10/2018 10:45 EEST

Αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο σκότωσε σέρφερ στο Τέξας

Fabrizio Stabile/facebook

Τον θάνατο ενός άνδρα προκάλεσε μια αμοιβάδα που φαίνεται πως ευθύνεται για τη βλάβη στον εγκέφαλό του. Το περιστατικό συνέβη σε ένα πάρκο με πισίνες στο κεντρικό Τέξας.

Ο Φαμπρίτσιο Σταμπίλε, ένας έμπειρος σέρφερ παραπονέθηκε πως είχε έντονο πονοκέφαλο την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Την επόμενη μέρα η μητέρα του συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να μιλήσει καθαρά, αναφέρει ο Independent.

Ο νεαρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο ενώ υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων. Τελικά διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από την Naegleria fowleri, μια αμοιβάδα που προκαλεί μόλυνση στον εγκέφαλο, γνωστή ως πρωτογενής αμoιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα* (Primary Amebic Meningoencephalitis).

Η λοίμωξη σπάνια προκαλεί το θάνατο, ενώ συνήθως προσβάλλει κάποιον όταν το νερό στο οποίο βουτά είναι μολυσμένο. Η αμοιβάδα μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό του ανθρώπου από τη μύτη.

Ο Σταμπίλε πρόσφατα είχε κολυμπήσει σε μια από τις πισίνες στο Τέξας, σύμφωνα με δημοσίευμα του CBS News.

Ερευνητές πήραν δείγματα από το νερό της πισίνας που προς το παρόν παραμένει κλειστή.

Ο θάνατος του 29χρονου σέρφερ ανακοινώθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου. Η οικογένεια και οι φίλοι του στη μνήμη του δημιούργησαν μια οργάνωση η οποία θα αναλάβει να ενημερώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το κοινό για τη λοίμωξη που προκαλεί η συγκεκριμένη αμοιβάδα.

«Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας να κρατήσουμε τη μνήμη του δικού μας Φαμπρίτσιο ζωντανή», ανέφερε η οικογένεια σε μήνυμά της.

* Νωρίτερα, εκ παραδρομής είχε γραφτεί «αμφοβική μηνιγγειοεγκεφαλίτιδα».