ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/12/2018 22:09 EET

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τις συνταγματικές αλλαγές που κάνει ο Ζάεφ

Στο πλέον επίμαχο σημείο, η νέα διατύπωση που αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του ελληνικού Συντάγματος.

Ognen Teofilovski / Reuters

Ικανοποιημένες εμφανίζονται κυβερνητικές πηγές από το περιεχόμενο των βασικών αλλαγών που κάνει ο Ζάεφ στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια παρερμηνείας.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατέθεσε την Τετάρτη τα τελικά σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, στο πλέον επίμαχο σημείο, δηλαδή στην παράγραφο 3 του άρθρου 49, η νέα διατύπωση που αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος. Ως εκ τούτου, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, η διατύπωση που προτείνεται ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται.
Η Αθήνα εκτιμά πως παραμένει η προσήλωση του Ζάεφ στην συμφωνία των Πρεσπών. «Οι όποιες τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ (τις οποίες ανακάλεσε τονίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 4 παρ.3), έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας».