Ιούλιος, ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας κορονοϊού - Πάνω από 18 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

Πλησιάζουν τους 70.000 οι νεκροί. Όλο και πιο αυστηρό το lockdown σε πόλεις της Αυστραλίας και της Βρετανίας. Πρώτη πλέον σε ημερήσια κρούσματα η Ινδία.
|
Μετατροπή εκθεσιακού χώρου σε νοσοκομείο για Covid-19 στο Χονγκ Κονγκ.
Μετατροπή εκθεσιακού χώρου σε νοσοκομείο για Covid-19 στο Χονγκ Κονγκ.
Anthony Kwan via Getty Images

Ο Ιούλιος ήταν επισήμως ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας κορονοϊού στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου αφού καταγράφηκαν περισσότερα από 8 εκατ. νέα κρούσματα αντί 10 εκατ. τους προηγούμενους έξι μήνες, γεγονός που αναδεικνύει και την ταχύτητα επιτάχυνσης της εξάπλωση του ιού. Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πλέον ξεπεράσει τα 18 εκατ. και στην άκρη του τούνελ δεν βλέπουμε ακόμη το φως.

Επίσης κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, όχι μόνο δεν είδαμε τις χώρες που έχουν μετατραπεί σε επίκεντρο του νέου κορονοϊού όπως π.χ. η ΗΠΑ ή η Βραζιλία να καταφέρνουν να ελέγξουν την εξάπλωση αλλά είδαμε και μια σειρά από χώρες όπου τα κρούσματα είχαν υποχωρήσει σημαντικά και προχώρησαν σε άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, να αντιμετωπίζουν νέες απειλητικές εξάρσεις.

Μεταξύ αυτών χώρες όπως ο Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία, το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει επιβάλλει νέα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα σε περιοχές της Βόρειας Αγγλίας κ.α. Στην δε Αυστραλία το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκαν σκληρό lockdown για την Μελβούρνια της Πολιτείας Βικτώρια - που τεθεί σε καραντίνα- μεταξύ των οποίων η απαγόρευση κυκλοφορίας 8μμ έως 5π.μ, μόνο ένα άτομο ανά ημέρα μπορεί να βγει από το σπίτι για ψώνια και να κινηθεί σε απόσταση έως 5χλμ. Τα δε μέτρα θα είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Επίσης, αυτό τον μήνα παρατηρήθηκε πως σε κάποιες χώρες οι περισσότεροι φορείς και ασθενείς είναι πλέον άτομα νεότερης ηλικίας έως 40 ετών. Πρώτα είχε γίνει η σχετική επισήμανση από τον Καναδά, μετά από κάποιες πολιτείες στις ΗΠΑ ενώ ακολούθησα και άλλες χώρες με τελευταίο το Βέλγιο όπου πλέον πολλοί από όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό είναι μεταξύ 20 και 29 ετών όπως επεσήμανε ο επιδημιολόγος του Ινστιτούτου Υγείας Sciensano Μποντουίν Κατρί μιλώντας στo δίκτυο VTR, αναφέρει η εφημερίδα «Le Soir».«Είναι μία ομάδα η οποία πρέπει να προστατευτεί και ταυτόχρονα να προστατεύσει τις ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται ανάμεσά μας, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με μειωμένες άμυνες» τόνισε ο επιδημιολόγος προσθέτοντας ότι τα μισά από τα κρούσματα είναι κάτω των 40 ετών.

Παράλληλα οι χώρες λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα τόσο στο εσωτερικό όσο και για όσους εισέρχονται στη χώρα προκειμένου να προστατευθούν από τα εισαγόμενα κρούσματα. Από τις τελευταίες το Βέλγιο και η Γερμανία.

Μελβούρνη, Αυστραλία.
Μελβούρνη, Αυστραλία.
WILLIAM WEST via Getty Images

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

Αναλυτικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 18.236.624, οι νεκροί ανέχονται σε 692.819 ενώ έχουν αναρρώσει 11.446.952 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 65.754 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).

Ινδία (3) - 38.176 νεκροί, 1.805.838 κρούσματα

Στην πρώτη θέση στη λίστα των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση βρέθηκε το τελευταίο 24ωρο η χώρα αφήνοντας πίσω της τις ΗΠΑ και την Βραζιλία που συνήθως προηγούνταν. Η αλλαγή αυτή στην κατάταξη έχει να κάνει αφενός με την συνεχή αύξηση των νέων φορέων του ιού αλλά και με τις εξελίξεις στις άλλες δύο χώρες. Οι αρχές στην Ινδία ανακοίνωσαν για το τελευταίο 24ωρο 52.783 κρούσματα και 758 νεκρούς.

Σαββατοκύριακο σε lockdown το Τζαμού της Ινδίας.
Σαββατοκύριακο σε lockdown το Τζαμού της Ινδίας.
ASSOCIATED PRESS

ΗΠΑ (1) - 158.365 νεκροί, 4.813.647 κρούσματα

Για πρώτη φορά από τις 5 Ιουλίου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε ήταν μικρότερος των 50.000 και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 49.038 ενώ πολύ μεγάλη ήταν και η μείωση του αριθμού των νεκρών αφού καταγράφηκαν 467 θάνατοι.

  • Οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε «νέα φάση» της πανδημίας, που έχει πλέον εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της αμερικανικής επικράτειας, εκτίμησε η ειδική και επικεφαλής της task force η οποία συμβουλεύει τον Λευκό Οίκο, η Ντέμπορα Μπερξ.«Βρισκόμαστε σε νέα φάση», είπε σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι διαφορετικό από ό,τι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα. Ο ιός, σύμφωνα με την ειδική, «έχει εξαπλωθεί σε ασυνήθιστο βαθμό. Είναι πλέον παρών τόσο σε αγροτικές, όσο και σε αστικές περιοχές», εξήγησε και προειδοποίησε πως «αυτοί που ζουν σε αγροτικές περιοχές δεν είναι προστατευμένοι» έναντι της πανδημίας. Η εφαρμογή των συστάσεων, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση ατομικής υγιεινής, ιδίως το συχνό πλύσιμο των χεριών, καθώς και της κοινωνικής απόστασης έχουν πλέον προσλάβει κρίσιμο χαρακτήρα, επέμεινε.

Ενώ ο ιός στις ΗΠΑ εξαπλώνεται τροπικές καταιγίδες σαρώνουν τις ακτές και ένας τυφώνας πλησιάζει (Φλόριντα).
Ενώ ο ιός στις ΗΠΑ εξαπλώνεται τροπικές καταιγίδες σαρώνουν τις ακτές και ένας τυφώνας πλησιάζει (Φλόριντα).
CHANDAN KHANNA via Getty Images

Βραζιλία (2) - 94.130 νεκροί, 2.733.677 κρούσματα

Για μία ακόμη φορά καταγράφεται μια από τις περίεργες και απότομες βουτιές στον αριθμό τόσο των κρουσμάτων όσο και των νεκρών γεγονός που αποδίδεται πλέον στον τρόπο καταγραφής. Σε κάθε περίπτωση το τελευταίο 24ωρο οι αρχές ανακοίνωσαν 24.801 νέους φορείς του ιού και 514 θανάτους.

Κολομβία (10) - 10.650 νεκροί, 317.651 κρούσματα

Στην 4η θέση εκτινάχθηκε η Κολομβία στη λίστα των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων των τελευταίο 24ωρο και στην στην 10η από την 12η θέση σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό. Μέσα σε μια μέρα καταγράφηκαν 11.470 νέα κρούσματα -αριθμός ρεκόρ για τη χώρα- και ακόμη 320 θάνατοι.

Μπραζίλα, Βραζιλία.
Μπραζίλα, Βραζιλία.
ASSOCIATED PRESS

Μεξικό (6) - 47.746 νεκροί, 439.046 κρούσματα

Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο και στο Μεξικό με 4,853 και αυξημένος και πάλι αριθμός νεκρών καθώς ανήλθαν σε 274.

Νότιος Αφρική (5) - 8.366 νεκροί, 511.485 κρούσματα

Περαιτέρω σημαντική μείωση στον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων φορέων του ιού καταγράφηκαν στη χώρα φθάνοντας τα 8.195 αλλά καταγράφηκα άνοδος των νεκρών σε 213, πάντα κατά το τελευταίο 24ωρο.

Περού (7) - 19.614 νεκροί, 428.850 κρούσματα

Υψηλότατος παραμένει ο αριθμός νέων κρουσμάτων και νεκρών στο Περού με τι αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 6.667 και 206 αντίστοιχα.

Εθνικό Μουσείο Κολομβίας (Μπογκοτά)
Εθνικό Μουσείο Κολομβίας (Μπογκοτά)
DANIEL MUNOZ via Getty Images

Ρωσία (4) - 14.128 νεκροί, 850.870 κρούσματα

5.427 νέα κρούσματα ανακοίνωσαν οι αρχές καθώς συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή τάση μείωσής τους ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η για δεύτερο 24ωρο μείωση των νεκρών που ανήλθαν σε 70.

Αργεντινή (19) - 3.648 νεκροί, 201.919 κρούσματα

Πολύ υψηλός για τα μέχρι τώρα δεδομένα της χώρας παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 5.376 ενώ κατεγράφη μείωση στον αριθμό των θανάτων με ακόμη 52 το τελευταίο 24ωρο.

Φιλιππίνες (24) - 2.059 νεκροί, 103.185 κρούσματα

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων για τα δεδομένα της χώρας που τις δύο τελευταίες μώρες μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των 10 χωρών με τον υψηλότερο αριθμό νέων φορέων του ιού σε βάση 24ωρου. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 5.032 και 20 νέοι θάνατοι.

Κορονοϊός και πλημμύρες στις Φιλιππίνες
Κορονοϊός και πλημμύρες στις Φιλιππίνες
NurPhoto via Getty Images

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Αυστραλία: H δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Βικτόρια, θα κλείσει τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, θα περιορίσει την κατασκευαστική δραστηριότητα και θα περικόψει την βιομηχανική παραγωγή γύρω από την πόλη της Μελβούρνης προκειμένου να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της πολιτείας. Επίσης ανακοινώθηκε η επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας και ενισχύονται τα απαγορευτικά μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους, ωστόσο, δήλωσε ότι οι μεγάλες βιομηχανίες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Η Βικτόρια καταγράφει ημερησίως πολλές εκατοντάδες νέα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες. Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν στην Βικτόρια 13 θάνατοι και 429 νέα κρούσματα του κορονοϊού. Συνολικά τα ενεργά κρούσματα στην πολιτεία είναι 6.500, ενώ σε ολόκληρη την Αυστραλία, που έχει πληθυσμό 25 εκατομμύρια κατοίκους, τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται σε 18.000 και οι νεκροί σε 221.

Κίνα
Κίνα
ASSOCIATED PRESS

Κίνα: Ανακοίνωσε 43 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα και τα 36 αφορούν μετάδοση εντός της κοινότητας ενώ τα επτά ήταν «εισαγόμενα». Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος. Τα 28 από τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων, και τα υπόλοιπα οκτώ στην επαρχία Λιαονίνγκ, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Άλλοι δέκα άνθρωποι πήραν εξιγήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 781 ασθενείς, οι 35 από τους οποίους σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 84.428 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Βέλγιο: Το Βέλγιο απαγόρευσε τα «μη απαραίτητα ταξίδια» προς τις ισπανικές περιφέρειες Ναβάρα, Αραγονία, τις πόλεις Βαρκελόνη και Λέριδα στην Καταλονία, τα ελβετικά καντόνια του Βο, του Βαλέ, της Γενεύης, τη Μαγέν, αλλά και περιοχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας καθώς την πόλη Λέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο). «Δεν επιτρέπονται» τα ταξίδια προς τις περιοχές αυτές, ανέφεραν οι αρχές. Η καραντίνα και η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτικές για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις ζώνες αυτές στο Βέλγιο. Από χθες, όποιος επιστρέφει στο Βέλγιο από το εξωτερικό ή επιθυμεί να διαμείνει περισσότερες από 48 ώρες στο Βέλγιο θα πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα αναγνώρισης, ενημερώνοντας για τις συντεταγμένες του και τα μέρη όπου διέμεινε τις τελευταίες 14 ημέρες. Οι κατάλογοι αυτοί διαμορφώνονται στη βάση της αποτίμησης που κάνει μια ομάδα ειδικών, η Celeval. Η βελγική απόφαση προκάλεσε έντονες επικρίσεις στην Ελβετία. Είναι «ακατανόητο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Δεν γνωρίζουμε σε ποια κριτήρια βασίζεται το Βέλγιο», υπερθεμάτισε η συνάδελφός του Ρεμπέκα Ρουίζ, αρμόδια για την Υγεία. «Το καντόνι του Βαλέ ελέγχει καλά την Covid-19», δήλωσε ο σύμβουλος του καντονιού του Βαλέ υπεύθυνος για την οικονομία Κριστόφ Νταρμπελέ χαρακτηρίζοντας τη βελγική απόφαση «σκανδαλώδη». Αντιμέτωπο με μια αναζωπύρωση του κορονοϊού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αμβέρσας, το Βέλγιο έθεσε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα νέους περιορισμούς, μειώνοντας τις επιτρεπόμενες επαφές, τις συναθροίσεις και επεκτείνοντας τη χρήση μάσκας. Απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στην Αμβέρσα από τις 23:30 έως τις 06:00.

Βιετνάμ
Βιετνάμ
ASSOCIATED PRESS

Βιετνάμ: Η νέα έξαρση που ξεκίνησε πριν από πάνω από μια εβδομάδα από την πόλη Ντανάνγκ του Βιετνάμ έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον τέσσερα εργοστάσια της πόλης με συνολικό αριθμό εργαζομένων 3.700 ανθρώπους, μετάδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στα εργοστάσια σε διαφορετικά βιομηχανικά πάρκα στο κέντρο της πόλης, που συνολικά απασχολούν 77.000 ανθρώπους, έγραψε η εφημερίδα Lao Dong. Το Βιετνάμ, το οποίο είχε διακριθεί για τα αποφασιστικά του μέτρα κατά του κορονοϊού από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αντιμετωπίζει τώρα νέες εστίες έχοντας περάσει πάνω από τρεις μήνες χωρίς να υπάρξει μετάδοση στην κοινότητα. Οι αρχές σήμερα κατέγραψαν ένα νέο κρούσμα που συνδέεται με την Ντανάνγκ, ένα τουριστικό θέρετρο όπου εντοπίστηκε κρούσμα στις 24 Ιουλίου, το πρώτο στην κοινότητα μέσα σε 100 ημέρες. Η πηγή της νέας έξαρσης δεν είναι σαφής αλλά ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον δέκα διαφορετικά μέρη, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ανόι και του οικονομικού κέντρου Χο Τσι Μιν, μολύνοντας 174 ανθρώπους και προκαλώντας έξι θανάτους. Το 23% των τελευταίων κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικό, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Μεγάλη συγκέντρωση στο Βερολίνο κατά των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.
Μεγάλη συγκέντρωση στο Βερολίνο κατά των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.
ASSOCIATED PRESS

Ινδονησία: Κατέγραψε 1.679 νέα κρούσματα κορονοϊού με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται στα 113.134καταγράφηκαν επίσης 66 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό τους αριθμό να φθάνει τους 5.302.

Χονγκ Κονγκ: Ανακοίνωσε 80 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον αριθμό τους να υποχωρεί κάτω από τα 100 για πρώτη φορά εδώ και 12 ημέρες, ενώ ομάδα Κινέζων αξιωματούχων ξεκίνησε τις ετοιμασίες για εκτεταμένα τεστ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, όπου σημειώνεται αύξηση των περιστατικών. Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε από την κινεζική κυβέρνηση και είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι υγείας από την ηπειρωτική Κίνα βοηθούν το Χονγκ Κονγκ στη μάχη κατά της Covid-19. Από τα τέλη Ιανουαρίου, περίπου 3.600 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στο Χονγκ Κονγκ ενώ 37 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους.

Γερμανία: Αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν να γίνονται υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Γερμανία από χώρες του εξωτερικού όπου θεωρείται πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης από τον κορονοϊό, ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Υπάρχει έτοιμο «προσχέδιο», εξήγησε ο γερμανός υπουργός Υγείας. «Θέλουμε να υπάρξει καλός συντονισμός με τα ομόσπονδα κράτη, διότι θα χρειαστεί να είναι σε θέση να εφαρμόσουν το μέτρο στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς», πρόσθεσε ο Σπαν σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.