Ιράν: Οι αρχές τα γυρνάνε για την «κατάργηση» της αστυνομίας ηθών

Τι είπε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί.
Anadolu Agency via Getty Images

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί δήλωσε την Πέμπτη ότι το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα της χώρας επανεξετάζουν το νόμο της χώρας για την υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ, σύμφωνα με το φιλομεταρρυθμιστικό πρακτορείο Entekhab, το οποίο επικαλείται το CNN.

Ο Μονταζερί φέρεται επίσης να είπε ότι η αστυνομία ηθικής του Ιράν «καταργήθηκε», αλλά τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν σθεναρά στις δηλώσεις του Ιρανού γενικού εισαγγελέα, λέγοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών εποπτεύει τη δύναμη και όχι το δικαστικό σώμα.

Η δημόσια χρήση του χιτζάμπ είναι επί του παρόντος υποχρεωτική για τις γυναίκες στο Ιράν βάσει του ισλαμικού νόμου που επιβάλλεται από τη λεγόμενη αστυνομία ηθικής της χώρας. Οι νόμοι γύρω από το κάλυμμα του κεφαλιού προκάλεσαν ένα πανεθνικό κίνημα διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, η οποία πέθανε υπό αστυνομική επιτήρηση αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής, επειδή δήθεν δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της.

Ο θάνατός της στις 16/9 άγγιξε ένα ευαίσθητο νεύρο στην Ισλαμική Δημοκρατία, με εξέχουσες δημόσιες προσωπικότητες να υποστηρίζουν το κίνημα, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας Ιρανής ηθοποιού Taraneh Alidoosti.

Το Ιράν έχει καταληφθεί από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκε αρχικά από τον θάνατο της Αμινί και έκτοτε συσπειρώθηκε γύρω από μια σειρά από παράπονα για το καθεστώς. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει μια φονική καταστολή των διαδηλωτών, με αναφορές για αναγκαστικές συλλήψεις και σωματική κακοποίηση που χρησιμοποιήθηκαν για να στοχοποιήσουν την κουρδική μειονότητα της χώρας.

Σε πρόσφατη έρευνα του CNN, συγκαλυμμένες μαρτυρίες αποκάλυψαν σεξουαλική βία κατά διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων αγοριών, στα κέντρα κράτησης του Ιράν από την έναρξη των ταραχών.

Σχετικά με τον νόμο για το χιτζάμπ, ο Μονταζέρι δήλωσε: «Ξέρουμε ότι αισθάνεστε αγωνία όταν βλέπετε [γυναίκες] χωρίς χιτζάμπ στις πόλεις, νομίζετε ότι οι αξιωματούχοι σιωπούν γι′ αυτό; Ως κάποιος που βρίσκεται στον τομέα αυτού του ζητήματος, λέω ότι τόσο το κοινοβούλιο όσο και η δικαιοσύνη εργάζονται, για παράδειγμα, μόλις χθες είχαμε μια συνάντηση με την πολιτιστική επιτροπή του κοινοβουλίου και θα δείτε τα αποτελέσματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή δύο», όπως αναφέρει το κρατικό μέσο ενημέρωσης ISNA
Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιες - αν υπάρχουν - αλλαγές θα μπορούσαν να υπάρξουν στον νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν διαλύεται η αστυνομία ηθικής της χώρας, ο Μονταζερί αναφέρθηκε από κρατικό μέσο ενημέρωσης του Ιράν λέγοντας:

«Η αστυνομία ηθικής δεν έχει καμία σχέση με το δικαστικό σώμα. Καταργήθηκε από το ίδιο σημείο που ξεκίνησε. Φυσικά, το δικαστικό σώμα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη συμπεριφορά της κοινωνίας».

«Αλλά κανένας αξιωματούχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν έχει πει ότι η περιπολία καθοδήγησης έχει κλείσε», μετέδωσε το δίκτυο Al -Alam το απόγευμα της Κυριακής.

«Ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να ερμηνεύσουν αυτά τα λόγια του γενικού εισαγγελέα ως υποχώρηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το θέμα του χιτζάμπ και της σεμνότητας και ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στις πρόσφατες ταραχές». Τα σχόλια ειπώθηκαν στην Κομ, που θεωρείται ιερή πόλη στο σιιτικό Ισλάμ.

Δημοφιλή