Ιράν: Μερική άρση κυρώσεων των ΗΠΑ πριν από την συμφωνία για τα πυρηνικά

Ως ένδειξη καλής θέλησης.
Η ιρανική σημαία κυματίζει μπροστά από την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA)
Η ιρανική σημαία κυματίζει μπροστά από την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA)
Leonhard Foeger via REUTERS

Το Ιράν ζητάει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την μερική άρση κυρώσεων, ως ένδειξη καλή θέλησης, προκειμένου να ισχύσει και πάλι η συμφωνία για τα πυρηνικά με την Τεχεράνη, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συμμετάσχει σε «συνομιλίες» στη Βιέννη τον περασμένο χρόνο για να ισχύσει η συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησε το 2018, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα το Ιράν στην συνέχεια να την παραβιάσει.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον σταματήσει καθώς η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία να λάβουν τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις έτσι ώστε να διευθετηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα.

«Εάν ο Μπάιντεν έχει προθέσεις να άρει τις κυρώσεις και να επιστρέψει στη συμφωνία για τα πυρηνικά, θα πρέπει να εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα για να δείξει την καλή του θέληση, αντί να επιβάλλει κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στο Ιράν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε πει στους Αμερικάνους ότι θα πρέπει να φέρουν μια ή δύο πρακτικές προτάσεις πριν από οποιαδήποτε συμφωνία, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση περιουσιακά στοιχείων του Ιράν που παρακρατούνται σε ξένες τράπεζες», πρόσθεσε ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Δημοφιλή