ΔΙΕΘΝΕΣ
05/01/2020 08:21 EET | Updated 05/01/2020 08:34 EET

Ιράν: Το πτώμα του Σολεϊμανί επαναπατρίστηκε στην Αβάζ, όσο ο Τραμπ απειλεί ξανά

Ο θάνατος του Σολεϊμάνι στο Ιράκ αυξάνει περαιτέρω την ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον μετά από μήνες εμπορικών επιθέσεων και απειλών.

ASSOCIATED PRESS

Το πτώμα του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ σε αμερικανική στρατιωτική επιδρομή, επαναπατρίστηκε στο Ιράν την Κυριακή, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB. Την ίδια ώρα ο Τραμπ απειλεί με βομβαρδισμούς σε 52 περιοχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας αν η Τεχεράνη τολμήσει να επιτεθεί στους Αμερικανούς.

Το πτώμα του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο.

ASSOCIATED PRESS

H κρατική ιρανική τηλεόραση άρχισε πριν από τις 08.00 τοπική ώρα (06.30 ώρα Ελλάδας) να μεταδίδει απευθείας πρόγραμμα που δείχνει το μαυροφορεμένο πλήθος να έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο αυτής της πόλης.

Ο θάνατος του Σολεϊμάνι στο Ιράκ αυξάνει περαιτέρω την ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον μετά από μήνες εμπορικών επιθέσεων και απειλών που έφεραν ένταση στη Μέση Ανατολή. Η αρχή έγινε όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

 

Το Ιράν έχει υποσχεθεί «σκληρή εκδίκηση». Η επίθεση με ρουκέτες κοντά στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης επιβεβαιώνουν την πρόθεση της Τεχεράνης. 

Η κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με το Ιράν, καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τη Σολεϊμάνι, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση κατά της εθνικής της κυριαρχία. Το Κοινοβούλιο συνεδριάζει για επείγουσα σύνοδο την Κυριακή και η κυβέρνηση έχει βρεθεί σε αυξανόμενη πίεση για να απελάσει τα 5.200 αμερικανικά στρατεύματα που εδρεύουν στη χώρα.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Sponsored Post