Ιταλικό ποδόσφαιρο: Τεράστιες αντιδράσεις μετά την καμπάνια με μαϊμούδες κατά του ρατσισμού

Τι υποστηρίζει ο καλλιτέχνης και γιατί αντιδρούν κάποιες οργανώσεις.
|
Arun Roisri via Getty Images

Tεράστιος προβληματισμός έχει ξεσπάσει στην Ιταλία με αφορμή ένα έργο τέχνης που αναρτήθηκε στα κεντρικά γραφεία της διοργανώτριας αρχής του ιταλικού πρωταθλήματος, Serie A, στα πλαίσια καμπάνιας κατά του ρατσισμού.

O πίνακας που φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη Σιμόνε Φουγκαζότο απεικονίζει τρεις μαϊμούδες και γεννά πολλά ερωτήματα.

Η Serie A από την πλευρά της υποστηρίζει πως το εν λόγω έργο έχει στόχο να διαδώσει τις αρχές της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας ενώ τονίζει πως θα παραμείνει στα κεντρικά της γραφεία στο Μιλάνο.

Μια οργάνωση που μάχεται ενάντια στον ρατσισμό, εν ονόματι Fare, αντιτίθεται στο εγχείρημα και κάνει λόγο για μια «απαράδεκτη πρωτοβουλία».

«Για μια ακόμα φορά το ιταλικό ποδόσφαιρο αφήνει τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε τι είχε στο μυαλό της η διοργανώτρια και γιατί επέλεξε τον συγκεκριμένο πίνακα», σημείωσε σε ανακοίνωσή της.

«Σε μια χώρα που οι Αρχές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό, η Serie A πραγματοποιεί μια εκστρατεία που μοιάζει με άρρωστο αστείο», συμπλήρωσε.

Ο οργανισμός για την καταπολέμηση των διακρίσεων, Kick It Out, εξήγησε: «Η χρήση των μαϊμούδων στην καμπάνια της διοργανώτριας κατά του ρατσισμού είναι εντελώς ακατάλληλη, υπονομεύει κάθε θετική πρόθεση και δεν έχει αποτέλεσμα. Ελπίζουμε πως το πρωτάθλημα θα καταλάβει το πρόβλημα και θα αντικαταστήσει τον πίνακα άμεσα».

Υπενθυμίζουμε πως το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει πολλάκις στιγματιστεί από στιγμές και ρατσιστικά περιστατικά που σημειώθηκαν από οπαδούς ομάδων που έβγαζαν κραυγές μαϊμούς κατά ποδοσφαιριστών.

Θύμα των επιθέσεων αυτών ήταν μεταξύ άλλων και ο Μάριο Μπαλοτέλι της Μπρέσια και ο Ρομέλου Λουκάκου της Ίντερ.

Ο καλλιτέχνης, που υπογράφει το έργο, επισημαίνει πως αποφάσισε να μιλήσει για τον ρατσισμό μέσα από τις μαϊμούδες γιατί θεώρησε πως είναι η καλύτερη μεταφορά για τους ανθρώπους. «Πέρσι βρέθηκα σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου και ένιωσα ταπεινωμένος όταν ένας οπαδός άρχισε να φωνάζει ρατσιστικά συνθήματα εναντίον ενός παίκτη που σέβομαι πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

«Πάντα ζωγράφιζα μαϊμούδες, φέτος όμως επέλεξα πως θα δημιουργήσω αυτό το έργο για να δείξω πως είμαστε όλοι πίθηκοι. Το ζώο με τα μπλε και λευκά μάτια παραπέμπει στον δυτικό άνθρωπο, αυτό με τα αμυγδαλωτά μάτια στον Ασιάτη ενώ η μαϊμού που βρίσκεται στο κέντρο στους έγχρωμους ανθρώπους.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ μας. Οι άνθρωποι του κόσμου είμαστε όλοι ίσοι», σημείωσε ο ζωγράφος.

(Με πληροφορίες από BBC)