Jeep Compass 4xe: Το δημοφιλέστερο τετρακίνητο plug-in hybrid

Με την εξηλεκτρισμένη έκδοση Business, το δημοφιλές Plug-in Hybrid Compass 4xe προσφέρει μια εναλλακτική που ανταποκρίνεται στο μέγιστο βαθμό στις ανάγκες των εταιρικών πωλήσεων.
|
JEEP

Όταν μιλάς για τζιπ, οφείλεις να το ξεκαθαρίζεις, διότι Jeep είναι μόνο μία μάρκα. Αυτή που κατάφερε να κάνει το όνομά της συνώνυμο με αυτά τα αυτοκίνητα που σήμερα ονομάζουμε SUV, στη μοντέρνα γλώσσα κατηγοριοποίησης των αμαξωμάτων.

JEEP

Η Jeep, μέλος του ομίλου Stellantis, πλέον, έχει κάνει τέτοια στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, που πραγματικά εντυπωσιάζει. Μετά τις εκδόσεις με ήπιο υβριδικό σύστημα, διαθέτει plug-in hybrid μοντέλα 4xe, όπως τα Renegade, Compass, Wrangler και Grand Cherokee, ενώ σύντομα πρόκειται να λανσάρει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, το Avenger.

Ωστόσο, με το plug-in hybrid Compass 4xe κάνει κυριολεκτικά θραύση στις πωλήσεις, σε Ευρώπη και Ελλάδα, εδώ που η τετρακίνητη έκδοση είναι η πιο δημοφιλής, εμπορικά.

Το συμπαγές SUV της αμερικανικής μάρκας, με νέα φωτιστικά LED, νέα μάσκα –πάντα με σήμα κατατεθέν τις κάθετες γρίλιες-, και αεραγωγούς μπροστά, γίνεται άμεσα αναγνωρίσιμο στον δρόμο. Οι τονισμένες λεπτομέρειες στο καπό, οι γραμμώσεις στην οροφή, οι ακτινωτές ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών με τους ευμεγέθεις τροχούς και η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, μαζί με την υπογραφή 4xe στο πλάι, ολοκληρώνουν ένα στιλάτο, όσο και δυναμικό σύνολο.

JEEP

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το στιλ στην καμπίνα. Στο νέο Jeep Compass 4xe plug-In Hybrid, από τις ραφές των καθισμάτων και τις λεπτομέρειες στο ταμπλό, μέχρι τη θέση τοποθέτησης της κεντρικής κονσόλας και του «γενναιόδωρου» πίνακα οργάνων, το εσωτερικό είναι το μέρος όπου βασιλεύουν η κομψότητα και η άνεση.

Με υλικά υψηλής αισθητικής, ψηφιακή οθόνη αφής, για το σύστημα πολυμέσων, η καμπίνα φιλοξενεί άνετα πέντε ενήλικες κανονικού αναστήματος, με τις μικρές θήκες αποθήκευσης αντικειμένων, να εξυπηρετούν τα μέγιστα και τα 420 λίτρα όγκου στον χώρο αποσκευών, να καλύπτουν τις ανάγκες του ταξιδιού.

Τώρα, περνώντας στο κινητήριο σύστημα, η Jeep με την καινοτόμα τεχνολογία 4xe, παρουσίασε το πλέον προηγμένο, αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα 4x4, στην ιστορία της. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1.3lt Turbo σε συνδυασμό με έναν ηλεκτροκινητήρα, ανεβάζουν τη συνολική απόδοση του συστήματος στους 240 ίππους.

Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος, επιτρέπει εκκίνηση αμιγώς ηλεκτρικά, αυτονομία ηλεκτρικής κίνησης έως 50 χλμ. με μηδενικές εκπομπές ρύπων και τη δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς τρόπους οδήγησης: στο Hybrid χρησιμοποιούνται και οι δύο κινητήρες, με το σύστημα να μοιράζει ανάλογα τη ροπή ανάμεσα στα δύο μοτέρ, δημιουργώντας συνθήκες τετρακίνησης, στο Electric χρησιμοποιείται μόνο ο ηλεκτρικός κινητήρας, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στο μηδέν, και στο E-Save, μπορείς να φυλάξεις το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, π.χ. για να κινηθείς στην πόλη, εάν είσαι εκτός αυτής, χρησιμοποιώντας μόνο τον θερμικό κινητήρα για την οδήγηση.

JEEP

Παράλληλα το σύστημα δίνει τη δυνατότητα 4x4 κατ’ επιλογή, διαθέτοντας επιπλέον στοιχεία όπως: το hill descent control, το κλείδωμα τετρακίνησης και τις κοντές σχέσεις, δικαιολογώντας απόλυτη τη φήμη της Jeep στα συστήματα 4x4.

Υπάρχουν, δε, και τέσσερις δυναμικές λειτουργίες οδήγησης, για κάθε περίπτωση. Εκτός από τις λειτουργίες Auto, Snow and Sand / Mud, το νέο Jeep Compass 4xe plug-in Hybrid Selec-Terrain σύστημα πρόσφυσης, ενσωματώνει μια νέα λειτουργία Sport που προσαρμόζει το τιμόνι, το γκάζι και το κιβώτιο ταχυτήτων, παρέχοντας ένα πιο άμεσο και δυναμικό στιλ οδήγησης.

Στον τομέα της ασφάλειας, η Jeep προίκισε το Compass 4xe plug-In hybrid, με 70 συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, όπως είναι το Forward Collision Warning Plus (Σύστημα Προειδοποίησης Μετωπικής Σύγκρουσης) και το Lane Departure Warning Plus (Σύστημα Προειδοποίησης Παρεκτροπής Πορείας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή στην ελληνική αγορά το Jeep Compass 4xe αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές στην κατηγορία των plug-in hybrid μοντέλων (PHEV), και είναι με διαφορά το δημοφιλέστερο τετρακίνητο PHEV, η δεδομένη προτίμηση των χρηστών εταιρικών αυτοκινήτων στα αυτοκίνητα PHEV, λόγω και των σχετικών φορολογικών κινήτρων, οδήγησε τη Jeep στη δημιουργία της έκδοσης Compass 4xe Business.

JEEP

Έχοντας ως γνώμονα τον σχετικά υψηλότερο μέσο όρο χιλιομέτρων που καλύπτουν τα εταιρικά αυτοκίνητα, το Compass 4xe Business, εφοδιάζεται επιπλέον με περιμετρική κάμερα 360 μοιρών, σύστημα πολυμέσων και πλοήγησης με οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 10,1 ιντσών, πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (ADAS), hands-free σύστημα ανοίγματος χώρου αποσκευών, αλλά και καλώδιο φόρτισης Mode3, κατάλληλο και για δημόσια σημεία φόρτισης.

Κι επειδή αναφέρθηκα στο γεγονός ότι το μοντέλο είναι ιδανικό για εταιρική χρήση, αυτό συμβαίνει διότι με Λιανική Τιμή Προ Φόρων κάτω από τις 40.000 ευρώ και εκπομπές CΟ2 κάτω από 50γρ./χλμ., το Compass 4xe Business έχει μηδενικό φόρο χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου, ενώ μπορεί να κινείται με απόλυτη ελευθερία στον Δακτύλιο της Αθήνας και να σταθμεύει, χωρίς κόστος, σε ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης στα κέντρα πόλεων.

Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη, το Jeep Compass 4xe plug-in hybrid αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, κατάλληλα προσαρμοσμένη και στην ελληνική αγορά.

Ph.Alberto Giorgio Alquati
Πήγαινε στην αρχική σελίδα