ΤΟ BLOG
21/03/2019 11:09 EET | Updated 21/03/2019 11:09 EET

Και παιδιά θα σας κάνουμε...

Τα διχίλιαρα μπορεί ίσως να φέρουν ψήφους, παιδιά δεν φέρνουν, όχι στις παρούσες συνθήκες.

Κάποιοι νομίζουν ότι το δημογραφικό θα λυθεί με χιλιάρικα. Μοιράζω χιλιάρικα προεκλογικά, και προσδοκώ να πάρω ψηφαλάκια. Τα χιλιάρικα μόνο επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους, δηλαδή και τους ίδιους του ωφελούμενους άμεσα και έμμεσα, όταν μετά από 3 χρόνια θα πάψουν να είναι δικαιούχοι τους.  Πέρσι οι νέες γεννήσεις ήταν σχεδόν 90 χιλιάδες, βάλε από 2.300 € ο πολλαπλασιασμός βγάζει 207 εκ €. Τόσα όσα εγκρίνει ο προϋπολογισμός (με χρήματα που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, όχι δικά μας χρήματα, αλλά της ΕΕ)  για τη φιλοξενία περίπου 118.000 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς της χώρας.  Και μένουν απέξω άλλα 40 χιλιάδες παιδιά.  Αντί να φροντίσουν να μπουν και τα υπόλοιπα παιδιά στους σταθμούς, οι πολιτικοί μας μοιράζουν χρήματα από τις τσέπες των πολιτών. Υπολόγισε ότι τα 2.300 € θα τα παίρνουν 270 χιλιάδες παιδιά/ έτος όπως υποσχέθηκαν οι ψηφοθήρες, προκύπτει κόστος 620 εκατομμύρια € κόστος στον προϋπολογισμό. Ξηλωθείτε. Τα διχίλιαρα μπορεί ίσως να φέρουν ψήφους, παιδιά δεν φέρνουν, όχι στις παρούσες συνθήκες.

Έχουν φύγει στο εξωτερικό 500 χιλιάδες νέοι Έλληνες μετανάστες. Μόνο αυτοί; Όχι, μαζί τους έχουν ”φύγει’’ και τα παιδιά που θα κάνουν εκεί, και θα μείνουν εκεί. Η Ελλάδα επιμένοντας στο παρελθόν, χάνει το παρόν και χάνει και το μέλλον. Επιμένοντας σε πολιτικές που υπηρετούν μόνο τους ευνοημένους, τους διορισμένους και τους συνταξιούχους, μοιραία οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι ψάχνουν να βρουν διέξοδο. Και η μόνη διέξοδος για πολλούς είναι η εργασία στο εξωτερικό. Λιγότεροι εργαζόμενοι, λιγότεροι ασφαλισμένοι, μείωση των γεννήσεων, άρα μείωση των συντάξεων. Όλοι χάνουν. Οι πολιτικοί και οι πολίτες επέλεξαν προστασία στα ρετιρέ, αντί για  Διαγενεακή δικαιοσύνη.  Ο πιτσιρικάς να πληρώνει εισφορές και φόρους ενώ πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό, για να παίρνει τρελές συντάξεις ο αφισοκολλητής. Ε, ο πιτσιρικάς την κοπάνησε έξω για να ζήσει την δική του ζωή, και όχι να πληρώνει την ζωή του αφισοκολλητή.

Το δημογραφικό πρόβλημα εξηγείται από την εξίσωση: να έχεις στείλει με τις λανθασμένες πολιτικές σου επιλογές στα 10 χρόνια κρίσης 500 χιλιάδες νέους πολίτες μετανάστες στο εξωτερικό, και με το ζόρι να έχεις αναγνωρίσει σύμφωνα με την eurostat   μόλις σε 200 χιλιάδες μετανάστες να πολιτογραφηθούν στην χώρα που επέλεξαν να ζουν, μαζί μας και να είναι συμπολίτες μας.

Και τι προτείνεται; Braingain με ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, με ξενόγλωσσα προγράμματα στα Δημόσια Πανεπιστήμια, με σύνδεση των Πανεπιστημίων, με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα. Ανακατανομή κοινωνικών δαπανών με προτεραιότητα σε νέους, ανέργους και οικογένειες με παιδιά. Μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές για μια 5ετία σε νέους αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες που δημιουργούν δική τους επιχείρηση. Ριζικός επανασχεδιασμός ασφαλιστικού συστήματος με λιγότερες υποχρεωτικές εισφορές και ανταποδοτικότερες παροχές. Το αφορολόγητο θα πρέπει να αυξάνεται σημαντικά και να είναι σε συνάρτηση του αριθμού των παιδιών κάθε οικογενείας. Τα παιδιά των μεταναστών που τελειώνουν το ελληνικό σχολείο να αποκτούν αυτομάτως την ελληνική ιθαγένεια χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. 

Και θα λυθεί το πρόβλημα; Όχι δεν θα λυθεί, αλλά θα αντιστραφεί ο ρυθμός, και ίσως να φτάσουμε στα προ δεκαετίας επίπεδα. Το βέβαιο είναι ότι με πολιτικές ”και παιδιά θα σας κάνουμε και διχίλιαρα θα σας μοιράσουμε’’ και λοιπές ψηφοθηρικές πρακτικές, το δημογραφικό πρόβλημα μόνο θα επιδεινώνεται.