Και τώρα τι κάνουμε με τον ταραχοποιό των τριών ηπείρων;

Και αυτή η κρίση θα γίνει πολύ χειρότερη και για μας και για τους συμμάχους μας αν την αφήσουμε ανεξέλεγκτη.
Anadolu Agency via Getty Images

Κανείς δεν θέλει να είναι προάγγελος εξελίξεων, αλλά αν ασχοληθεί κάποιος με τα Ελληνοτουρκικά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει πώς σκέπτεται ο κ. Ερντογάν. Έτσι, όπως ανέφερα σε πολλά άρθρα, ο κ. Ερντογάν θα τραβήξει το σκοινί όσο πάει, τουλάχιστον μέχρι να αναλάβει ο κ. Μπάιντεν την προεδρία των ΗΠΑ, αν είναι αυτός ο νικητής των εκλογών, και μπορεί και παραπέρα. Στο τελευταίο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο HuffPost στις 9 Οκτωβρίου, με τίτλο «’Οπου φυσάει ο άνεμος,» ανέφερα συγκεκριμένα ότι:

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία συμμετέχει σε διάλογο μόνο λόγω εξωτερικής πίεσης. Η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για να τορπιλίσει το διάλογο, αλλά θα καταστήσει υπεύθυνη την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει λίγο πιο επικοινωνιακή με τους Ευρωπαίους συμμάχους για να καταδείξει την ευθύνη της Τουρκίας.»

Δυστυχώς η πρόβλεψη αυτή επαληθεύτηκε κατά γράμμα. Οπότε οι παράμετροι που έχουμε για τον κ. Ερντογάν είναι:

1) Δεν τον απασχολεί το Διεθνές Δίκαιο, ο ΟΗΕ, το NATO και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρεί ότι και οι τρείς οργανισμοί είναι όλο λόγια (διαβάστε τους δέκα παράγοντες που εξηγούν την Ευρωπαϊκή συμπεριφορά).

2) Έχει τεστάρει τις ανοχές της Ευρωπαϊκή Ένωσης πολλαπλές φορές και έχει επιβεβαιώσει μεγάλη ελαστικότητα.

3) Θεωρεί ότι έχει τον κ. Τράμπ στο τσεπάκι του.

4) Βλέπει ότι όσο γίνεται πιο επιθετικός, τόσο κερδίζει πόντους στην Τουρκία και τόσο ενισχύει την εξουσία του (διαβάστε τους έξι παράγοντες που εξηγούν την συμπεριφορά του).

Το εύλογο συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Ερντογάν θα τραβήξει το σκοινί μέχρι να σπάσει. Συνεπώς τι κάνουμε;

 1. Όπως το έχουμε ξαναπεί, κατ’ αρχάς ψυχραιμία.

 2. Ξεκαθαρίζουμε στους συμμάχους μας ότι εμείς θέλουμε διάλογο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά η Τουρκία τον τορπίλισε πολλαπλώς με τις συνεχείς παράνομες NAVTEX στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, με τις προηγούμενες παρατεταμένες κινήσεις του Ορούτς Ρέις, και βεβαίως με την τελευταία NAVTEX που ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές μας. Η Τουρκία θεωρεί ότι ολόκληρα συμπλέγματα νησιών μας της ανήκουν με το έτσι θέλω. Η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας καθημερινά και τα υποβρύχιά της παραβίασαν χωρικά ύδατα. Για να μην αναφέρουμε τι κάνει στην Κύπρο, όπου είναι και στρατός κατοχής από το 1974. Δηλαδή, χρειάζεται άμεση απάντηση στο εμπρηστικό non-paper της Τουρκίας.

 3. Πρέπει να τονίζουμε συνεχώς ότι η Τουρκία έχει αναδειχθεί στον ταραχοποιό τριών ηπείρων. Όπου υπάρχει πρόβλημα, είτε η Τουρκία το έχει προκαλέσει είτε η Τουρκία το εκμεταλλεύεται. Ο κ. Δένδιας το κάνει ήδη αυτό.

 4. Επίσης τονίζουμε ότι η τελευταία NAVTEX βρίσκεται όχι μόνο στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά μέσα στα δυνητικά χωρικά μας ύδατα όπου έχουμε μονομερές δικαίωμα.

 5. Ζητούμε από τους συμμάχους μας άμεσες και δραστικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας εφόσον τα ορατά καρότα (βλέπε τελωνειακή ένωση και πόροι για το μεταναστευτικό) δεν δούλεψαν.

 6. Αν το Ορούτς Ρέις και η συνοδεία του μπουν στα 6-12 μίλια, παρότι αυτά είναι δυνητικά χωρικά μας ύδατα, δεν τα έχουμε επεκτείνει ακόμα. Επομένως δεν νομίζω ότι μπορούμε να τους απωθήσουμε αν μπούνε. Συνεπώς είναι σημαντικό να επεκταθούν τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όσο πιο σύντομα γίνεται.

 7. Όπως ανέφερα για τον διάλογο στο τελευταίο άρθρο, «Όταν καταστεί προφανές ότι η Τουρκία τον τορπίλισε, η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει άμεσα τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα επιλύσει το πρόβλημα στο Αιγαίο κατά 75% περίπου. Είναι σημαντικό να είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12 μίλια ανά πάσα στιγμή σε όλη την επικράτεια.» Επίσης ανέφερα ότι «Για να μην γελιόμαστε, το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία μπορεί να μην επιλυθεί ποτέ.»

 8. Θα μπούμε εμείς και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας στην μυωπική, ίσως, προσέγγιση του θάλασσα είναι, δεν είναι ξηρά και δεν αφήνει ίχνη, και στη συνεχή αναδίπλωση των κόκκινων γραμμών μας;

 9. Ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές μας; Μία πιθανή κόκκινη γραμμή είναι τα δυνητικά 12 μίλια. Αλλά στην περίπτωση αυτή πρέπει να παρακωλυθεί η πορεία του Ορούτς Ρέις και της συνοδείας του πριν τα περάσουν.
  Άλλη μία κόκκινη γραμμή είναι η πόντιση καλωδίων ανεξάρτητα από τα μίλια, εφόσον το Ορούτς Ρέις είναι σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλύτερη προσέγγιση. Οπότε πρέπει να προ-αποφασιστεί τι θα γίνει αν ποντίσει καλώδια το Ορούτς Ρέις. Θα κοπούν τα καλώδια και θα παρακωλυθεί η πορεία του Ορούτς Ρέις και της συνοδείας του;

 10. Το να ζητάμε την άδεια της Γερμανίας άμεσα ή έμμεσα δεν μας έχει βοηθήσει. Βλέπετε τον κ. Ερντογάν να ζητάει την άδεια της Γερμανίας; Από πότε ανεξάρτητη χώρα πρέπει να ζητάει την άδεια άλλης χώρας όταν καταπατούνται τα δικαιώματά της; Ας κάνουμε ότι πρέπει να γίνει και μετά ας εξηγήσουμε στη Γερμανία γιατί το κάναμε. Ακριβώς όπως κάναμε με την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Και μετά ας ζητάει από την Τουρκία να κάνει διάλογο με εμάς.

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε αυτή την κρίση. Και αυτή η κρίση θα γίνει πολύ χειρότερη και για μας και για τους συμμάχους μας αν την αφήσουμε ανεξέλεγκτη.Ο κ. Ερντογάν έχει όντως απασφαλίσει. Ξανά, απευχόμαστε τον πόλεμο, αλλά να θυμόμαστε ότι αν μας γίνει επίθεση και τα ισχυρά μέσα έχουμε, και τις συμμαχίες. Ενώ η Τουρκία έχει εκτεθεί σε πολλαπλά μέτωπα που η ίδια άνοιξε. Ας πρόσεχε.

***

Ο Φάνης Τσουλουχάς facebook.com/theofanis.tsoulouhas είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μερσέντ. Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Δημοφιλή