Καμία εμπειρία; Ούτε βιογραφικό; Προσλαμβάνεστε! Ξενοδοχεία, εστίαση στη μάχη για προσωπικό

Φοιτητές, μετανάστες, ανειδίκευτοι με μόλις 6 ώρες εκπαίδευση και ψαλίδι σε πολλές υπηρεσίες αφού οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στους κακοπληρωτές εργοδότες σε Ισπανία και Πορτογαλία.
SUSANA VERA via REUTERS

Κορυφαίες ευρωπαϊκές αλυσίδες ξενοδοχείων προσλαμβάνουν εργαζομένους χωρίς εμπειρία ή ακόμα και χωρίς βιογραφικό, καθώς τα στελέχη παραδέχονται ότι το επί χρόνια υποαμοιβόμενο προσωπικό τους, παίρνει την εκδίκησή του και τουριστικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στη αυξημένη φετινή ζήτηση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον κλάδο της φιλοξενίας όταν απαγορεύτηκαν τα διεθνή ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Πολλοί επέλεξαν να μην επιστρέψουν στον κλάδο, βρίσκοντας δουλειά με καλύτερο μισθό, αφήνοντας τους ξενοδόχους αντιμέτωπους με μια απελπιστική έλλειψη σε προσωπικό.

Ο μεγαλύτερος ξενοδόχος της Ευρώπης Accor προχωρά σε διάφορους πειραματισμούς και προσλαμβάνει άτομα που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν στον κλάδο, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Σεμπάστιαν Μπαζίν σε συνέντευξη στο Reuters στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ τον περασμένο μήνα.

Η Accor, η οποία διαχειρίζεται φίρμες όπως η Mercure, η ibis και η Fairmont σε περισσότερες από 110 χώρες, χρειάζεται 35.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, είπε.

«Το δοκιμάσαμε στη Λυών και στο Μπορντό πριν από δέκα ημέρες και αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε συνεντεύξεις ενδιαφερόμενων χωρίς βιογραφικό, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και προσλαμβάνονται μέσα σε 24 ώρες», είπε.

PEDRO NUNES via REUTERS

Η Accor στη Γαλλία δοκιμάζει νέους και μετανάστες, ενώ παράλληλα περιορίζει τις υπηρεσίες.

Είναι φοιτητές και άνθρωποι που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική, είπε ο Μπαζίν ενώ σε ότι αφορά τις υπηρεσίες αναφέρει πως τα εστιατόρια θα κλείνουν και δεν θα παρέχουν μεσημεριανό γεύμα ή θα λειτουργούν μόνο πέντε ημέρες την εβδομάδα καθώς όπως λέει «Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Οι νεοπροσληφθέντες κάνουν μια εκπαίδευση μόλις έξι ωρών, και τα υπόλοιπα τα μαθαίνουν «πάνω στη δουλειά».

Οι ελλείψεις προσωπικού είναι ιδιαίτερα πιεστικές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 13% και το 15% της οικονομικής παραγωγής αντίστοιχα πριν από την πανδημία.

Οι ξενοδόχοι εκεί προσφέρουν υψηλότερες αμοιβές, δωρεάν διαμονή και προνόμια όπως μπόνους και ασφάλιση.

«Πολλοί εργαζόμενοι αποφάσισαν να εργαστούν σε άλλους κλάδους, επομένως ξεκινάμε μια βιομηχανία από το μηδέν και πρέπει να παλέψουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ο Γκάμπιελ Εσκαρέρ, Διευθύνων Σύμβουλος των ισπανικών ξενοδοχείων Melia.

Για να προσελκύσει προσωπικό, η εταιρεία του το τελευταίο διάστημα παρείχε καταλύματα, μερικές φορές ακόμη και σε δωμάτια ξενοδοχείου, λόγω έλλειψης ενοικιαζόμενων κατοικιών κοντά στα θέρετρα της.

SUSANA VERA via REUTERS

Οι μικρότεροι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στελέχωσης.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων του Hotel Mundial, ενός από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Λισαβόνας, είπε ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να προσλάβει 59 εργαζομένους. Χωρίς αρκετό προσωπικό, φοβάται ότι ορισμένα ξενοδοχεία θα μειώσουν τον αριθμό των επισκεπτών και το εύρος των ανέσεων που μπορούν να προσφέρουν.

«Εάν δεν μπορούμε να προσλάβουμε, θα πρέπει να περικόψουμε τις υπηρεσίες», είπε. «Αυτό είναι λυπηρό και δραματικό για έναν κλάδο που δεν είχε έσοδα τα τελευταία δύο χρόνια».

«Ήμασταν τυφλοί»

Σε όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία, δύο από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, το σενάριο επαναλαμβάνεται σε μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία: κρατήσεις που λαχταρούσαν στις οποίες τώρα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Ο Χοσέ Κάρλος Σάσο, 52 ετών, μπορεί να ανοίξει το μπαρ του στη Μαδρίτη, Tabanco de Jerez, μόνο το Σαββατοκύριακο όταν φοιτητές που χρειάζονται επιπλέον μετρητά δεν έχουν μαθήματα και είναι διαθέσιμοι να εργαστούν. «Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δεν μπορούμε να ανοίξουμε γιατί δεν έχουμε χέρια. Σπουδάζουν», είπε, κάνοντας νόημα στο εργατικό δυναμικό των φοιτητών του έστηναν τα τραπέζια.

PEDRO NUNES via REUTERS

Στην συνοικία της Μαδρίτης, La Latina, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Ανγκόστα Μαριβένι Ροντρίγκεζ, προσέλαβε μετανάστες για την υψηλή περίοδο. «Δίνουμε την ευκαιρία στους μετανάστες που έρχονται με την επιθυμία να εργαστούν, καθώς δεν έχουν οικογενειακή ή θεσμική υποστήριξη», είπε.

Ο κλάδος της εστίασης στην Ισπανία χρειάζεται 200.000 εργαζόμενους και τα πορτογαλικά ξενοδοχεία χρειάζονται τουλάχιστον 15.000 περισσότερους ανθρώπους για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση, σύμφωνα με τις εθνικές ενώσεις του κλάδου.

«Η λύση θα είναι σίγουρα να πληρώσετε περισσότερα», δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Ιζουέλ από την ένωση του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης και όπως φαίνεται γίνονται προσπάθειες να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι.

Στην Ισπανία, τα μπαρ και τα εστιατόρια αύξησαν τους μισθούς των εργαζομένων κατά σχεδόν 60% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, η τουριστική βιομηχανία εξακολουθεί να είναι ο τομέας που πληρώνει τα λιγότερα στους εργαζόμενους της χώρας, περίπου 1.150 ευρώ το μήνα.

SUSANA VERA via REUTERS

Στη γειτονική Πορτογαλία, οι μισθοί των εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% φέτος, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας και του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, αλλά ο μέσος μισθός στον κλάδο είναι 881 ευρώ το μήνα, με τον κατώτατο να έχει οριστεί στα 705 ευρώ.

Ο Μπαζίν λέει ότι όσο τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα μόνο κατά 60% ή 70%, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις προσωπικού, αλλά η ώρα της κρίσης θα έρθει όταν θα είναι γεμάτα.

«Το πρόβλημα που έχω είναι, όταν ξέρω ότι από τις αρχές Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου ότι θα έχουμε 100% πληρότητα. Πώς θα μπορέσω να εξυπηρετήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους;», είπε.

Στο παρελθόν, ο κλάδος ούτε πλήρωνε αρκετά το προσωπικό ούτε επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού λέει ο Μπαζίν. «Κατά ένα μέρος ήμασταν τυφλοί. Δεν δίνουμε προσοχή σε πολλούς ανθρώπους και πιθανώς πληρώναμε πολύ λίγα, για πολύ καιρό, επίσης», είπε. «Λοιπόν, όλο αυτό είναι μια αφύπνιση».

Δημοφιλή