Καταιγίδα Γκλόρια: Πελώρια κύματα «καταπίνουν» σπίτια στη Μαγιόρκα - Φουσκοθαλασσιά στη Βαρκελώνη

Παρατηρήθηκε και το φαινόμενο του «Καπουτσίνο».
RAYMOND ROIG via Getty Images

Από τεράστια κύματα «σφυροκοπήθηκε» η Μαγιόρκα στην Ισπανία, την ώρα που οι καταιγίδες μαίνονται και η χώρα μετράει τέσσερις νεκρούς.

Παράλληλα, 200.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.Σε βίντεο που μοιράζονται χρήστες του διαδικτύου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κύματα φαίνονται να «καταπίνουν» σπίτια.Την ίδια στιγμή, στην Κόστα Μπράβα οι κάτοικοι αντίκρισαν θαλάσσιους αφρούς να έχουν «πνίξει» τους δρόμους.Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο στο οποίο φαίνεται μία γυναίκας να προσπαθεί να μπει στο σπίτι της και οι αφροί να φτάνουν περίπου στη μέση της.

Η «Γκλόρια» έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές στο πέρασμά της από την Ισπανία, αλλά κι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στη Tossa de Mar, όπως φαίνεται κι από τα βίντεο που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου.

Άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 100 χλμ/ώρα προκάλεσαν φουσκοθαλασσιά στην ακτή κι έναν παχύ λευκό αφρό, που εισέβαλε στην πόλη και κάλυψε μ’ ένα λευκό σεντόνι σχεδόν τα πάντα.

Σε κάποια σοκάκια, διακρίνονται κάτοικοι με τον αφρό μέχρι τη μέση να προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αυτός ο άσπρος αφρός ονομάζεται “Cappuccino coast” από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ. Σύμφωνα με ειδικούς το φαινόμενο καπουτσίνο δημιουργείται όταν ισχυροί άνεμοι προκαλούν τρικυμία στη θάλασσα κι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικής ύλης σε αποσύνθεση σε συνδυασμό με τα κύματα που σκάνε σε βράχους.

Γαλλία: 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους

Περίπου 1.500 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους μετά την υπερχείλιση δύο ποταμών, μετά το σαρωτικό πέρασμα της καταιγίδας Γκλόρια, που πλήττει τη νότια Γαλλία.

Οι περιοχές που βρίσκονται περιμετρικά των ποταμών Αλί (στο βόρειο τμήμα του Περπινιάν) και Οντ (νότια της Καρκασόν), τέθηκαν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Χωριά εκκενώθηκαν και σούπερ μάρκετ έκλεισαν.

Στην Οντ, η αύξηση της στάθμης των υδάτων «είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές κατοικίες και να κοπούν στα δύο δρόμοι» σύμφωνα με την υπηρεσία καταγραφής πλημμυρών Vigicrues.

Παρατηρούμε «επίπεδα που προσεγγίζουν εκείνα του 1891», τη χρονιά μιας ιστορικής και φονικής πλημμύρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αν Λαϊμπούρν, η διευθύντρια του γραφείου της περιφέρειας στην Οντ.

Έπειτα από απόφαση της περιφέρειας, αναστέλλονται για αύριο τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων, ενώ η λειτουργία των σχολείων θα εξεταστεί κατά περίπτωση. Τρία κάμπινγκ εκκενώθηκαν.

Οι βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή από τη Δευτέρα, αναμένεται να ενισχυθούν έως αύριο το πρωί, προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France.

(Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC)

Δημοφιλή